Dezodorral az intim szféránkért

A rágóból megállapítható, hogyan néz ki elfogasztója

Eldobott cigarettacsikk, kiköpött rágó, földre hullajtott hajszál - ezek mind magukon viselik (egy darabig) DNS-ünket. Ebből pedig akár fejformánk, arcunk is előállítható lehet.

2015.01.03 19:00ma.hu
Forrás: Heather Dewey-Hagborg

Alaposan felkavarta a közvéleményt Heather Dewey-Hagborg, amikor olyan emberekről alkotott meglepően pontos arcképet, akikkel sosem találkozott. A művésznő az utcán szertehagyott DNS-eket használta fel, például földre köpött rágómaradványokból bányászta elő az azt elfogyasztó genetikai információit.

Ebből aztán megállapíthatta az illető nemét, etnikumát, szemszínét és arcának egyéb struktúráit. Egy, általa létrehozott szoftverrel pedig el is készítette az így birtokába jutott DNS-ekhez tartozó emberek profilját, amit aztán 3D-ben ki is nyomtatott.

A művésznő arra is rájött, hogyan lehet ebből hasznot hajtani. Olyan spray-t kísérletezett ki, mely képes eltüntetni genetikai nyomunkat. "Erase" (törlés) névre keresztelt parfümje az adott felületen hagyott DNS 99,5 százalékát megsemmisíti, "Replace" (lecserélés) nevű koktélja pedig a maradék fél százaléknyi DNS-t maszkolja, keveri el 50, különböző forrásból származó egyéb genetikai mintával.

Bizonyára a helyi bűnüldözők nagy örömére...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.