Felborul a napirend az ünnepekkor

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Nem könnyű az ajánlott, megszokott napi szénhidrát mennyiséget tartani, ha egymást érik az ebéddel, vacsorával egybekötött rokonlátogatások, az asztalon pedig ínycsiklandó fogások sorakoznak.

2014.12.21 12:00ma.hu

Mérje rendszeresen vércukorszintjét!

Az ünnepi időszak a pihenésről, „nassolásról” és a kiadós étkezésekről is szól. A cukorbetegek számára fontos, hogy a megváltozott szokások mellett is ügyeljenek az anyagcsere-egyensúly megtartására. A rendszeres vércukorszintmérés még lényegesebb ebben az időszakban, hiszen a napi étkezések száma és a mennyiségek is változhatnak. A nagyobb étkezések előtt és után (egy órával) is tanácsos a mérést elvégezni. A magas vércukorérték figyelmeztető jel lehet a helyes étrend ismételt megtartására!

A körettel spórolhat a szénhidráton

A hagyományos karácsonyi menüt a cukorbetegeknek sem kell mellőznie, azonban érdemes néhány dologra odafigyelni. A halászlé nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, ha nem fogyasztunk mellé kenyeret, esetleg tésztát. A főfogások esetében is a köret a fő szénhidrátforrás. Rántott hal is kerülhet az étlapra, ha salátával fogyasztjuk, a sült húsokat sem kell nélkülözni, ha párolt zöldséggel tálaljuk. Természetesen túlsúlyos betegeknél az elfogyasztott étel kalóriamennyisége is számít, melyet tudatos, rendszeres mozgással lehet kompenzálni.

Fotó: freedigitalphotos.net/Apolonia

Desszertből, alkoholból csak keveset

Az édességekből még akkor sem szabad egy-két szeletnél többet fogyasztani, ha kifejezetten cukorbetegek számára, „cukormentes” változatban készültek. (Figyelem! Általában más típusú cukorfajta van a süteményekben, de az is emeli a vércukorszintet!) Az aszalt gyümölcsök szénhidráttartalma is magas, ezért ezt inkább kerüljük és fogyasszunk helyette almát vagy narancsot. Az alkoholok közül leginkább a száraz bor, vagy pezsgő javasolható kis mennyiségben. A tömény italok, vagy a sör szénhidráttartalma magasabb, ezért ezekkel óvatosabbnak kell lenni és érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is.

Mozogjon és újítson!

A vércukorszint-egyensúly szempontjából is előnyös, ha az ünnepi időszakban felszabaduló időt a pihenés mellett egy kis testmozgásra fordítjuk. Kortól függetlenül jó hatású egy könnyű esti, vagy az étkezés előtt és után beiktatott séta. Az ünnepi menü tervezésénél érdemes új ízeket is kipróbálni. A szakácskönyvek mellett ma már számtalan honlap kínál kipróbált recepteket cukorbetegek részére. Különösen a cukorbeteg gyerekek számára lehet nehéz az ünnepi időszak, ezt könnyíthetjük meg, ha a család is az új ízeket, a csökkentett szénhidráttartalmú ételeket fogyasztja.

Útközben

Az ünnepek alatt akár hosszabb utakra is vállalkozunk, hogy távol élő rokonainkat felkeressük. A cukorbetegeknek érdemes az útra pótélelem-csomagokkal készülni, hiszen sosem tudni előre, hol kell esetleg hosszabb időn át az autóban, vagy buszon, vonaton várakozni. Ügyeljenek rá, hogy az ott tartózkodás idejére szükséges gyógyszerek is a csomagba kerüljenek, és útközben a vércukormérőt a működési tartományának megfelelő hőmérsékleten tárolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.