Százmilliószámra előállított bétasejtek

Áttörés a cukorbetegség kezelésében

Őssejtkutatóknak lehetnek hálásak az egyes típusú cukorbetegség hatékony kezeléséért. De hogyan működik a terápia?

2014.10.13 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A cukorbetegség vagy diabétesz, a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyet abszolút inzulinhiány okoz. A szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. Az 1-es típusú diabétesz általában a diabéteszes esetek 10%-át teszik ki. (forrás: Wikipedia)

Ám mindez múlttá válhat, ha sikeresen gyakorlatba lehet ültetni az 1-es típusú diabétesz kezelésének őssejtes módszerét. Embrionális őssejtekből harvardi kutatók elegendő mennyiségű inzulintermelő sejtet tudtak előállítani ahhoz, hogy a gyógyszeres kezelés és a transzplantáció egyaránt hatékonyabbá válhasson. Nonhumán - egereken való - teszteken elért eredményeik szerint a következő néhány évben véglegessé válhat a módszer.

Nem ez az első eset, amikor inzulintermelő sejteket sikerült előállítani őssejtekből. Korábban azonban az ilyen módon létrehozott hasnyálmirigy bétasejtek számos tulajdonsága eltért az "igazitól". A harvardi kutatás azonban több százmilliónyi felnőtt bétasejtet tud előállítani, az elvárt funkcionalitással, vagyis a szervezet parányi építőkövei megfelelően reagálnak a glükózra és kellő mennyiségben állítanak elő inzulint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.