A nők is ugyanúgy hajlamosak a hűtlenségre

Megcsalásesély: a hűtlenség segít a fóbiák elkerülésében?

Nem nevezheti többé senki féltékeny párját paranoiásnak! Immár tudományos bizonyíték szolgáltat rá alapot: francia pszichológusok szerint ugyanis 40-76 százalék az esély a megcsalatásra egy párkapcsolat során.

2008.09.13 12:57MTI

A montreali egyetem pszichológiai fakultásának doktorandusza, Genevieve Beaulieu-Pelletier szerint ezek a számok azt mutatják, hogy még ha a legtisztességesebb szándékkal házasodunk is, a dolgok nem mindig a terveink szerint fognak alakulni, mert az emberi kapcsolatokban mutatott viselkedésünket a kicsi korunk óta belénk nevelődött minták határozzák meg. 

A kutató 145 egyetemista önkéntest kérdezett ki a párkapcsolataikról. 68 százalékuk már gondolt jelenlegi kapcsolata során a hűtlenségre, 41 százalékuk pedig egyenesen bevallotta, hogy megcsalja aktuális partnerét. A felmérést 270 felnőtt (átlagosan 27 éves) személlyel is elvégezték, ebben a csoportban is hasonló eredmény született: 54-39 százalék a "gondolati" és valódi bűnösök aránya. 

A szakemberek ezután mindkét csoportot kikérdezték a félrelépés okairól.
Ezek szerint az "elkerülő" személyiségtípus számára valójában kényelmetlen, "klausztrofóbiás" érzés az intimitás, ezért ők gyakorta keresik a kalandot. "Számukra a hűtlenség segít a fóbiák elkerülésében, távolságot tudnak tartani általa a párjuktól, vagyis úgy hiszik, hogy ezzel fenntartják mozgásterüket, szabadságukat" - mondta Beaulieu-Pelletier. 

A csoportot még egy meglepetés érte: a kutatásból kiderült, hogy a közhiedelemmel ellentétben a hűtlenségre a nők és a férfiak egyforma mértékben hajlamosak.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.