Megcsalás utáni kibékülés

A hűtlenség áldozatai

A legtöbb kapcsolatban hatalmas törést jelent, ha lelepleződik egy félrelépés. Néhányan sosem bocsátják meg párjuknak a csalfaságot, más kapcsolatokban a felek előbb-utóbb napirendre térnek a dolog felett, és helyreáll a házi béke...

2008.08.11 10:08ideal.hu

Ha úgy döntünk, adunk partnerünknek egy második esélyt, meg kell tanulnunk feldolgozni a bennünket ért sérelmeket, különben hiába a békülés, hamarosan tönkremegy a párkapcsolat! A félrelépés - vagy annak lehetősége - mindenkit foglalkoztat, a legtöbb párkapcsolatban élő férfi és nő egyaránt retteg tőle. 

Az akár több évtizedes házasságokat is romba döntő megbotlás oka régóta izgalmas téma. Nemcsak a pszichológusokat és párterapeutákat, hanem a hűtlenkedőket, a megcsaltakat, sőt, még a csábítókat is elgondolkodtatja. Egyes elméletek szerint az ember eleve nem monogám kapcsolatokra termett, génjeiben hordozza az igényt a rövidebb-hosszabb ideig tartó, párhuzamos kapcsolatokra. 

Akik ebben az elméletben hisznek, úgy vélik, egy partner nem partner, és a házasság nem több, mint erőszakos, ugyanakkor reménytelen kísérlet férfiak és nők megzabolázására. A legtöbb vallás dogmái mindennek ellentmondanak, és tanításaik szerint egyetlen ember mellett lehet és kell is megtalálni a boldogságot, akár egy életen át. 

"Becsúszó" harmadik
 
Míg a legtöbben előbb-utóbb klasszikus együttélésre vágynak, a kapcsolatok nagy részébe mégis "becsúszik" egy-egy félrelépés. A kikacsintás szólhat egy éjszakára, lehet futó viszony és hosszabb, akár évekig titkolt szerelem is. A megcsalás persze mindhárom résztvevőnek többé-kevésbé kellemetlen lehet, mégis a megcsalt partner az, akinek igazán fájdalmas megtudnia, hogy párja másnál kereste az érzéki örömöket, az izgalmat vagy a boldogságot. Nem meglepő, hogy a cserben hagyott fél általában úgy érzi, hogy a csupán néhány alkalomra korlátozódó szex erős érzelmi indíttatás nélkül nem okoz akkora törést, mintha párja és egy harmadik között komolyabb érzelmek bontakoznának ki. 

Megbocsátás és bizalomrendezés 

Kevesen viselik el, hogy valóban nyitott viszonyban éljenek, ahol bizonyos szabályok betartása mellett mindketten kedvük és igényük szerint szabadon járkálhatnak ki-be a házasságukba. A legtöbb férfi és nő nagyon is zokon veszi, ha megcsalják. Gyakran felbomlanak emiatt együttélések, még a gyermekek érdeke és a közös vagyon sem mindig tartja össze a partnereket. 

Amennyiben mégis meg tud bocsátani a megcsalt kedves a hűtlen feleségnek vagy férjnek, kezdődhet a bizalom újbóli megerősítése, hogy tartós lelki sérülések nélkül ússzuk meg a bennünket ért csalódást, és helyreállítsuk a kapcsolatot!

Beszéljük ki többször is 

Ahhoz, hogy fel tudjuk dolgozni a bennünket ért traumát, a legelső lépés az, hogy agyonhallgatás helyett alaposan, akár többször is át kell beszélni a történteket, természetesen nem vájkáló jelleggel. A beszélgetésbe belefér némi vitatkozás, hiszen érzelmileg felkavaró kérdésekről esik szó, amelyekről nem lehet mindig tárgyilagosan értekezni. 

Ha átmenetileg kellemetlennek is tűnik, mégis szükséges rossz a szócsata, mert feloldja a konfliktusokat és csillapítja a kedélyeket. Ilyenkor kiderülhetnek a hűtlenséghez vezető okok is. A párkapcsolati problémák ugyanis nem a megcsalással kezdődnek. A félrelépés általában nem csak a csalfa fél hibája, a "cserbenhagyott" partner is lehet ludas abban, hogy így alakultak a dolgok. 

TIPP: érdemes elgondolkodni azon, hogy miben is szenvedhetett hiányt olyannyira a kapcsolatunk, hogy párunk máshol kereste a szeretetet, a szexuális örömöt vagy egyszerűen a megértést. 

A harag rossz tanácsadó 

Ha észrevesszük, hogy társunk félrelépett, ügyeljünk arra, hogy ne a sértődöttség irányítsa tetteinket! Ne csak szívünkkel, de eszünkkel is próbáljunk úrrá lenni a helyzeten! A sértődöttség, a bosszúvágy a legrosszabb tanácsadó! Ha komolyan gondoljuk, hogy adunk még egy lehetőséget, akkor következetesen ennek megfelelően kell viselkedni. A félrelépő csalfasága ellenére is érezze azt, hogy van módja jóvátenni hibáját! 

Még a menthető kapcsolatot is tönkreteszi, ha szemrehányóan éreztetjük újra és újra partnerünkkel, hogy megbocsátottunk, de nem felejtünk. Az elkövetkezendő időszak nem szólhat arról, hogy jó néhányszor a fejéhez vágjuk, amit tett...

Visszatér az intimitás?
 
Párunk más karjában kereste a szerelmet, mást ölelt. Ezek után vissza tudjuk-e fogadni a hitvesi ágyba? Nem könnyű kérdés, talán a bizalomvesztés itt mutatkozik meg a legfájóbb módon. Természetes, ha vonakodunk rövid időn belül újra intim közelségbe kerülni azzal, aki annyira megbántott bennünket. Gondoljunk azonban arra, hogy ha már úgy döntöttünk, hogy a másik megérdemel még egy esélyt, akkor előbb-utóbb kell a folytatás a szexben is! Sokszor abból adódik a félrelépés, hogy a stabil partnerek szexuális igénye, libidója eltér. 

Az emberek döntő többsége hosszú évek után is szégyelli bevallani a párjának, hogy mire vágyik igazából az ágyban. Ha mégis elmeséli vágyait, akkor is elutasításban részesül. A kibékülés mit sem ér, ha ezen a téren nem közelednek a partnerek igényei.
 
Ne féltékenykedjünk!
 
Eljutottunk oda, hogy szemet hunyunk a kilengés felett? Ha úgy is döntöttünk, hogy hajlandóak vagyunk nagyvonalúan elnézni párunknak egy megbotlást, még mindig megmérgezheti a kapcsolatot a féltékenység. A félrelépést követően még évekig kísérthet bennünket a trauma emléke. 

NE FELEDJÜK! A kételkedés, az állandó gyanakvás megmérgezi a közös életet. A büszkeségében megsértett fél gyakran ellenőrzi párját, bele-belenéz telefonjába, leveleibe, bizonyosságot keres arra, hogy nem történik meg újra a kikacsintás. Ha ennyire nem tudunk valakiben megbízni, vajon érdemes-e egyáltalán folytatni a kapcsolatot? Gondolkodjunk el azon, mi lenne az a lépése a másiknak, amivel visszanyerhetné a bizalmunkat?! 

Újuljunk meg kívül-belül! 

Milyen jó lenne, ha a nők és a férfiak sosem kényelmesednének bele annyira egy párkapcsolatba, hogy elhanyagolják a külsejüket! Szerencsés, ha az újrakezdést nemcsak belső, hanem ezzel párhuzamosan külső megújulás is kíséri. A felfrissült külső önbizalmat kölcsönöz, segít, hogy újra izgalmasnak, vonzónak tűnjünk, olyan partnernek, akihez érdemes ragaszkodni. 

Bár ilyenkor nagy a kísértés, téved az, aki azt gondolja, hogy a legjobb önbizalom-erősítő, ha visszacsalja párját! A legfontosabb a kölcsönös bizalom kiépítése és életben tartása. Békülésnél erre koncentráljunk, és ne arra, hogy visszaadjuk a kölcsönt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.