Lélek-kontroll sorozat

Alain Etchegoyen: A hűség ereje egy hűtlen világban

Társadalmunk és gazdaságunk jellemzője az egyre növekvő hűtlenség. Létünk minden dimenzióban elszenvedi: vallás, politika, párkapcsolat, vállalat. Sajnáljuk?

2008.04.08 19:03ma.hu

Kezdjünk el nosztalgiázni? Kárhoztassuk a hűtleneket? Nem, mondja Alain Etchegoyen ebben a kötetben, mert a hűség, ez az azóta értéknek elismert valami, amióta a szó létezik, megváltoztatta a tartalmát.

A múltban gyakran kényszerből eredt, félelemből, erőszakból, ma viszont szabadon választjuk. Tartalma egy jó hírrel gazdagodott: manapság ha a másik hű hozzám, ennek az az oka, hogy szeret.

A hűség, amely ritkább lett, ugyanakkor drágább, valóságos adu a létezésben, és versenyelőny a gazdaságban. E mai hűség ereje lép a régi hűségek tehetetlensége helyébe. Alain Etchegoyen filozófia szakot végzett, számos esszé szerzője, Prix Médicis és Grand Prix de l'Académie française. 2007-ben halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.