Megszívják a férfiak

Sejtszinten teszi tönkre férfiasságunkat a dohányzás

A füstölés számos negatív hatásához most hozzáírhatunk még egyet: kiderítették, hogy a dohányzás képes tönkretenni az Y kromoszómákat, azaz közvetlenül támadja férfiasságunkat.

2014.12.08 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Freedigitalphotos scottchan

A svéd Uppsala Egyetem két kutatója - Lars Fosberg és Jan P Dumanski - által vezetett csapat korábban arra kereste a választ, hogy a reproduktív szerveinkhez nem kapcsolódó rákos megbetegedések miért érintik nagyobb arányban a férfiakat, akik ráadásul nagyobb mértékben válnak az áldozatává egy-egy ilyen kórnak. Kutatásuk rávilágított, hogy az Y kromoszómával áll kapcsolatban a jelenség.

Egy, 1153 ember bevonásával végzett teszt szerint az idős férfiak 8,2 százalékánál Y kromoszóma veszteség lépett fel, ami a várható élettartamot 5,5 százalékkal csökkentette, emellett három és félszeresére emelte egy rákos megbetegedés kialakulásának esélyét (a vérrákok különböző változatait kivéve). Az okozat tehát itt található, de mi az ok?

Az egyik legfontosabb, Y kromoszómát károsító környezeti tényező a dohányzás, fedte fel a svéd csapat egy új kutatásban. Vizsgálták az egyének mozgásintenzitását, cukorbetegségét, testtömeg indexét, képzettségét és alkoholfogyasztási hajlandóságát, de csak a dohányzás járt együtt kimutatható Y kromoszóma károsodással. Három életkori sávban is jelentkezett a jelenség; összességében a 48-93 év közötti férfiakat sújtotta leginkább a bagózás átka. A nemdohányzókhoz képest a kromoszómavesztés 2,4-4,3-szor nagyobb arányú volt.

A jó hír az, hogy ez a hatás jelentősen csökkenthető, vagy akár meg is szüntethető a dohányzásról való leszokással, ami azt feltételezi, hogy dinamikus, visszafordítható folyamatról van szó. A tanulmány megjegyzése szerint azok túlélési rátája, akik 25-34 éves életkorukban felhagytak a pöfékeléssel, nagyjából megegyezett azokéval, akik sosem gyújtottak rá.

Ugyanakkor teljesen még nem tiszta a kép. A szerzők maguk is megjegyezték, hogy egyelőre nem ismert: az Y kromoszómák eltűnése vajon maga is rákokozó tényező, vagy egyszerűen csak más genetikus sérüléseket jelez. Egy teszt kimutatta, hogy eltűnésük leginkább az immunrendszerben szerepet vállaló sejtekben jelentkezett, ami arra utal a tanulmány készítői szerint, hogy az Y kromoszómáknak valamilyen, eddig ismeretlen szerepe lehet a tumorokkal szembeni küzdelemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.