Összeadódnak a rizikótényezők

Fogamzásgátlás és dohányzás - együtt már életveszély?

A női szervezet kényes egyensúlyát már a legkisebb mértékű dohányzás is képes felborítani, és ugyanígy befolyásolhatja a fogamzásgátlás. Ezért nem mindegy, mire figyelnek oda a dohányzó nők.

2014.11.29 08:00ma.hu

Összeadódó rizikótényezők

A fogamzásgátlás egyik legkényelmesebb módja a hormontartalmú szerek szedése. Ugyanakkor tény, hogy ez a módszer beavatkozik a női szervezet alapvetően érzékeny egyensúlyába. Ugyanezt teszi a dohányfüst is, ami sűríti a vért, fokozza az alvadékonyságot, ráadásul csökkenti a védő hatású aszkorbinsav szintjét is. Mellékhatásként a füst belélegzésekor a szervezet oxigén helyett szén-monoxidot vesz fel, aminek hatására a szívizomsejtekben oxigénzavar lép fel és az agyba is kevesebb oxigén jut.

Ezen kívül a nikotin és a kátrány a végtagok ereiben is keringési károsodást okoznak, az agy ereinek elmeszesedése "agyvérzéshez", a szem ereinek betegségei pedig időskori vaksághoz vezethetnek. Az is közismert, hogy a cigaretta 43 rákkeltő anyagot tartalmaz. Kevésbé közismert, hogy a dohányzás és a hormonális fogamzásgátlás együttesen jelentősen növelik a szív- és érrendszeri megbetegedésének esélyét.

A helyzet 35 év felett sajnos tovább romlik, bár a kockázat függ a készítmények hormontartalmától és a dohányzás mértékétől is. A nem dohányzó nőkhöz képest a napi maximum 10 szálat fogyasztóknál a tabletta szedésével 3,5-szörösére nő a szívinfarktus veszélye, az erős dohányosoknál pedig a 20-szorosára nő ugyanez a rizikó.

Ezeket a hihetetlen adatokat annak fényében érdemes értékelni, hogy ma hazánkban a nők harmada dohányzik, a 15-18 év közötti fiatal lányok negyede, a 18 év feletti nők közül minden harmadik füstöl. Ráadásul a dohányzó nők majdnem fele egyúttal hormontartalmú fogamzásgátló tablettát is szed. Vagyis több ezer nő önmaga teszi ki magát az óriási kockázatnak!

Fotó: freedigitalphotos.net/graur codrin

A dohányzóknak mérlegelniük kell!

Alapvetően igaz, hogy minden egészséges nő használhat hormonális fogamzásgátló tablettát. Vannak azonban olyan kockázati tényezők, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni az optimális módszer kiválasztásához, így ezeket ismernie kell a nőgyógyásznak is. Abszolút kontraindikációk azok az állapotok, betegségek, amelyek mindenképpen kizárják egyes fogamzásgátlók használatát.

Ilyenek például az előzmények közt szereplő tisztázatlan vérzéses rendellenesség, trombózis, visszérgyulladás, magas vérnyomás, akut vagy krónikus májbetegség, súlyos vesebetegség, egyes szemészeti betegségek.

A relatív kontraindikációk esetén szintén mérlegelnie kell a szakorvosnak, mielőtt megfelelő megoldást javasol. Ide tartozik többek közt a cukorbetegség, a mióma, a terhesség alatt súlyosbodó betegségek (például epilepszia, sclerosis multiplex), súlyos migrén. Ugyanígy érdemes végiggondolni a 2 éve még nem menstruáló lányok és a dohányzó nők esetében is a fogamzásgátlást, különösen 35 év felett. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban nem írnak fel hormonális fogamzásgátlót dohányzó nőknek.

Hormonmentesen is lehet védekezni

"Ha egy nő nem tud lemondani a dohányzásról, érdemes átgondolnia védekezésének módját" – ismerteti dr. Demjén László nőgyógyász szakorvos. "A cigarettázóknak jobban ajánlhatók a hormonmentes megoldások, mint az óvszer, a pesszárium, a hüvelykúpok, hüvelytampon, a spermicid krémek, a spirál vagy a méhen belüli eszköz (IUD). Mindenkinek az a jó módszer, ami nála személy szerint bevált, ezért érdemes minden tényezőt figyelembe véve választani. A beválás természetesen nem csak azt jelenti, hogy a használat mellett nem jön létre terhesség, hanem hogy a legkevesebb mellékhatás jelentkezik a fogamzásgátló megoldás alkalmazása során."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.