Dohányozni vagy nem dohányozni?

Most akkor veszélyes az e-cigi vagy sem?

Az elektromos cigarettára kezdetben úgy gondoltak, mint a hagyományos dohánylevelekből készült, egészségkárosító füstrudak függőinek megváltójára. Több tanulmány szerint azonban még veszélyesebb, mint gondoltuk. De most akkor inkább árt, vagy használ az e-cigi?

2014.12.03 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A japán egészségügyi minisztérium nemrég tette közzé tanulmányának eredményét, mely szerint tízszer több rákkeltő anyagot tartalmaznak az elektromos cigaretták a hagyományos szívnivalóval szemben. Kutatócsapatuk több, meg nem nevezett márkát vizsgált, pontosabban a belélegzett füst kémiai összetevőit elemezték ki a távol-keleti tudósok. Sajnos egyelőre nem részletezték a megfigyeléseket, mindössze annyit lehet tudni, hogy több mint két karcinogén anyagot is felfedeztek. Hogy pontosan mennyit és melyeket, jelenleg nyilvánosan nem ismert.

Hirojuki Noda, a helyi egészségügyi minisztérium képviseletében elárulta, hogy a legfontosabb megállapítás az: a belélegzett permet felismerhető rákkeltő anyagokat tartalmaz. Ha ez valóban igaz, akkor hamarosan több más kutatás is megállapíthatja helyességét. Ez pedig azt jelenti, hogy az e-cigit szívók egészsége sincsen kisebb veszélyben, dohányzó társaikéhoz képest.

A japán jelentés készítői egy dolgot konkretizáltak - a szerves tartósítószerként ismert formaldehid koncentrációját ismertették. Eszerint a dohányalapú, hagyományos cigarettákhoz képest tízszer annyit találtak a belélegezhető füstben, legalább egy márka esetében.

Korábbi vizsgálatok egyébként az e-cigi kevésbé veszélyes mivoltát állapították meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Ebben különbözik a koronavírus az influenzától

Gyakran hasonlítják a COVID-19 koronavírust az influenzához, pedig nagyon nem egyformák!

Koronavírus - A szájmaszk viselésének is van szabálya

Önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.