Dohányozni vagy nem dohányozni?

Most akkor veszélyes az e-cigi vagy sem?

Az elektromos cigarettára kezdetben úgy gondoltak, mint a hagyományos dohánylevelekből készült, egészségkárosító füstrudak függőinek megváltójára. Több tanulmány szerint azonban még veszélyesebb, mint gondoltuk. De most akkor inkább árt, vagy használ az e-cigi?

2014.12.03 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A japán egészségügyi minisztérium nemrég tette közzé tanulmányának eredményét, mely szerint tízszer több rákkeltő anyagot tartalmaznak az elektromos cigaretták a hagyományos szívnivalóval szemben. Kutatócsapatuk több, meg nem nevezett márkát vizsgált, pontosabban a belélegzett füst kémiai összetevőit elemezték ki a távol-keleti tudósok. Sajnos egyelőre nem részletezték a megfigyeléseket, mindössze annyit lehet tudni, hogy több mint két karcinogén anyagot is felfedeztek. Hogy pontosan mennyit és melyeket, jelenleg nyilvánosan nem ismert.

Hirojuki Noda, a helyi egészségügyi minisztérium képviseletében elárulta, hogy a legfontosabb megállapítás az: a belélegzett permet felismerhető rákkeltő anyagokat tartalmaz. Ha ez valóban igaz, akkor hamarosan több más kutatás is megállapíthatja helyességét. Ez pedig azt jelenti, hogy az e-cigit szívók egészsége sincsen kisebb veszélyben, dohányzó társaikéhoz képest.

A japán jelentés készítői egy dolgot konkretizáltak - a szerves tartósítószerként ismert formaldehid koncentrációját ismertették. Eszerint a dohányalapú, hagyományos cigarettákhoz képest tízszer annyit találtak a belélegezhető füstben, legalább egy márka esetében.

Korábbi vizsgálatok egyébként az e-cigi kevésbé veszélyes mivoltát állapították meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.