A haszon uralma

Ferenc pápa az éhezés ellen: a javak igazságos elosztásáról

A bolygónkon rendelkezésére álló javak igazságos elosztására és szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget csütörtökön Ferenc pápa, aki az éhezők megsegítésével kapcsolatban szólalt fel az ENSZ II. Táplálkozási Világkonferenciáján Rómában.

2014.11.20 19:51MTI
Fotó: Facebook/Pope Francis

Ferenc pápa mindenekelőtt testvériséget szorgalmazott a szavait hallgató több mint 170 ország képviselőitől. "A szolidaritás szó eltűnt a szótárunkból" - fogalmazott az egyházfő. Azt mondta: a világban elegendő a táplálék, mégsem jut mindenki ételhez, holott van, ahol a szemétbe kerül a felesleges élelmiszer.

A pápa szerint az éhezés és alultápláltság elleni küzdelmet a piac diktálta előnyök és a haszon uralma akadályozza, amelyek az ételt minden más árúval egyenlővé tették, és alárendelték a pénzügyi spekulációnak. A megoldáshoz a "gyakorlatban kell megvalósítani a javak igazságos elosztását" - hangoztatta Ferenc pápa.

A II. Táplálkozási Világkonferencia egyik fő témája az éhezés volt. A rendezvényen a FAO római székházában két napon át állam- és kormányfők, magas szintű delegációk, nemzetközi szervezetek és civil csoportok tanácskoztak.

Az egyházfő beszédében arról is beszélt, hogy a pénzért árult ivóvíz háborúkat robbant ki, a természeti erőforrások korlátlan kizsákmányolása pedig bolygónk bosszújához vezethet. "Isten mindig megbocsát, az emberek néha, a természet soha" - jegyezte meg Ferenc pápa.

Hangsúlyozta, hogy az államok sorsa ma is szorosan kötődik egymáshoz, még akkor is, "ha olyan korban élünk, amelyben a nemzeteket a kölcsönös gyanú pusztítja, és ez fegyveres és gazdasági agresszióvá változik, amely még jobban kirekeszti azokat, akik eddig is ki voltak közösítve". Ferenc pápa beszédében arra is kitért, hogy szerinte "a nemzeti érdekeket gyakran szűk hatalmi csoportok befolyásolják".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.