Három fő kiváltó oka van

Előzze meg a stroke-ot ultrahangos vizsgálattal!

A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint is lehet okozója a rettegett betegségnek, a stroke-nak. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres kivizsgálás, amelynek egyik alapköve a nyaki ultrahang vizsgálat.

2014.11.15 12:00ma.hu

Döntő az érfal vastagsága

A káros koleszterin (LDL) szintje és a szív- és érrendszeri betegségek szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az artériák falán rakódik le. Ezek a lerakódások idővel egyre jobban leszűkítik az erek keresztmetszetét, és csökkentik az érfal rugalmasságát. Mindez ahhoz vezet, hogy az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér elzáródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

Az okozott probléma jellege attól függ, hogy milyen fokú érszűkület alakul ki, és mely eret/ereket érinti. Az összefoglaló néven atherotrombózisnak nevezett jelenségcsoportba a stroke-on kívül a szívinfarktus és a végtagi érszűkület tartozik.

A stroke három kiváltó oka

Magas vérnyomásról 138/85 Hgmm felett beszélünk, amelyet feltétlenül kezelni kell. Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, ám sokan alig tudnak valamit a problémáról. Az sem eléggé közismert, hogy betegeknek kiemelten fontos a rendszeres nyaki ultrahangos ellenőrzés. A nyaki ereken kezdődik az érelmeszesedés – ami az első kockázati tényezőnek számít. Egy kiugróan magas vérnyomás esetén ugyanis ebből a meszes plakkból könnyen leválhat egy darab, ami pedig stroke-hoz vezet.

Fotó: legalsolutions.com

A stroke-ok másik részének az lehet az oka, hogy nem bírja az ér a magas vérnyomás által okozott terhelést egy kiugrásnál, és létrejön a szélütés. Ha viszont egy ultrahang-vizsgálat kimutatja, hogy a nyaki erekben meszesedés van, a beteg vérhígítót kaphat. Ez azt jelenti, hogy ha a nyaki erekből leszakad egy plakk, és elindul az agy felé vezető úton, feloldódik, mielőtt megtenné ezt a távolságot.

A stroke harmadik kiváltó oka lehet, ha egy ér elzáródik a nyakban. Ezt szintén lehet ultrahanggal detektálni, valamint a szűkület mértékét is ki lehet így mutatni. Ennek megoldására szintén rendelkezésre áll gyógyszer, de természetesen egy bizonyos százaléknál nagyobb szűkület esetén egy érsebészeti műtéttel kitakarítható az ér belseje. Ez a rendellenesség pedig a legegyszerűbben ultrahang-diagnosztikával mutatható ki. A másik eljárás az érfestés, amely azonban invazív, sugárterheléssel járó vizsgálat.

Mikor szükséges a vizsgálat?

Amikor kiderül a magas vérnyomás, szükséges egy hasi ultrahang, hogy kiderüljön, nem vese eredetű-e a probléma, és kell egy nyaki ultrahang is, hogy eldőljön, szükséges-e vérhígító szedése – mondja dr. Szabó Andrea radiológus. Ha nincs további elváltozás, elég évente-kétévente jelentkezni kontrollon, ha azonban akár műtéthez vezető elváltozás van jelen, félévente ajánlott a felülvizsgálat. Szerencsére az ultrahangos képalkotás fájdalmatlan és mellékhatásmentes, így igény szerint ismételhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.