Mindig úrinő volt a nagymama

Káromkodik, mint egy kocsis - de csak mióta stroke-ot kapott

Szinte nem telik el úgy nap, hogy a családnak ne kelljen szégyenkeznie a nagymama miatt, aki úgy káromkodik, mint egy kocsis, pedig korábban mindig udvariasan és szépen beszélt, de a stroke mindent megváltoztatott.

2014.09.24 14:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

A 65 éves Pat Prestont a családja és a barátai is úgy ismerték, mint egy vidám, jókedélyű asszony, aki mindig kedvesen beszélt mindenkihez, és valóban nem volt egyetlen rossz szava sem. Ám az év elején történt valami, és a nagymama azóta lépten-nyomon káromkodik, egy kocsis is megirigyelhetné a szókincsét, az unokáit meg nemrég a barátai előtt "kis k**vák"-ként emlegette. A személyiségváltozás őt magát is zavarja, de azt mondja, képtelen kontrollálni a csúnya beszédet. A kínos szokás egyértelműen a stroke-kal függ össze, mert azóta keseríti meg Pat mindennapjait.

Ismerje fel a stroke-ot időben!

Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja, főként ha egyszerre többet is, haladéktalanul hívjon orvost!

- nyelési nehézségek
- féloldali bénulás (karok, lábak, de akár az arc is)
- lefelé görbülő száj, pl. az "o" betűt nem tudja megformálni
- nem érti a hozzá intézett szavakat vagy nem tud összefüggően válaszolni
- forgó jellegű szédülés
- látótér-kiesés
- bizonytalanná váló járás, egyensúlyi zavarok
- pillanatnyi eszméletvesztés

Az angliai Gatesheadben élő nő januárban esett át egy szélütésen. "Azelőtt is bosszankodtam bizonyos dolgok miatt, de kontrollálni tudtam az indulataimat. Most viszont képtelen vagyok irányítani" - mondta a Newcastle Chronicle című lapnak. "A férjemet, aki nyugdíjas iskolaigazgató, bosszantja a dolog, és néha megrémíti, amit mondok. Egy kissé én is ideges vagyok amiatt, amilyen nyelvet használok" - ismerte be.

Elárulta, hogy amikor valami felhúzza, akkor nem tudja magában tartani a gondolatait. Ha bemegy a boltba és az eladók nem úgy viselkednek vele, ahogy az elvárható lenne, vagy bármi ehhez hasonló bosszúság éri, már jönnek is a nyomdafestéket nem tűrő szavak. "Fogalmam sem volt, hogy a stroke ilyen hatással is lehet valakire, és megváltoztatja a személyiséget" - magyarázta.

A Lupusszal is küzdő nő épp vásárolni volt, amikor elkezdődött a rosszulléte, fejfájás tört rá, izzadni kezdett, és az ájulás kerülgette, amikor megkapta az új szemüvegét. Azonnal felhívta a férjét, de nem tudott megszólalni.

Ekkor hazavitték, de nem tudta mozgatni a lábát, hogy kiszálljon a kocsiból, úgyhogy hívták a mentőket. A stroke miatt több mint hat hétig a gatesheadi kórház idegosztályán feküdt, aztán újra kellett kezdenie tanulni a járást. "75 százalékkal visszaestem ahhoz képest, amilyen korábban voltam. Szerencsésnek érzem magam, hogy tovább élhetek, és már látom a vicces oldalát is a dolgoknak" - árulta el, csak a káromkodás zavarja rettenetesen. A szakember szerint ez egyértelműen az agyi ingerek összezavarodásából fakad, előfordulhat, hogy az agyban összekeveredik az inaktív szókincs - ilyen a Pat által korábban nem használt káromkodás is - azokkal a szavakkal, amelyeket nap mint nap használunk.

"A stroke mindenkit másképp érint" - mondta a kezelőorvos, és hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy ha valaki stroke-gyanús tüneteket mutat, mielőbb orvoshoz jusson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.