Enzimes béldaganatszűrés

Új eszköz a vastagbélrák korai felismeréséhez

Német kutatók olyan laboratóriumi eljárást dolgoztak ki, amivel a daganatokra jellemző egyik speciális enzimet (Tumor M2-piruvát kináz) lehet kimutatni. Így ha daganat van jelen valahol a belekben, azt a széklet magas enzim tartalma jelzi.

2008.09.09 11:22OTS

Magyarországon a vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség. Átlagosan 2 óránként hal meg valaki hazánkban emiatt. A szomorú statisztika oka az, hogy a betegek nagy többségében a kórt már előrehaladott stádiumban fedezik fel. Ugyanakkor a vastagbélrák az egyik legjobban szűrhető megbetegedés, hiszen a daganat tünetmentesen növekedik hosszú éveken keresztül. 

Az Enzimes béldaganatszűrés (ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt) által lényeges előrelépés történt a tünetmentes béldaganatok korai felfedezése területén. Korábban béldaganatszűrésre csak a székletben lévő vér vizsgálata állt rendelkezésre. Az új módszer értékét az adja, hogy a nem vérző daganatokat is jelzi, ezért érzékenysége kiemelkedő, 85 %-os. A vizsgálat kényelmes lebonyolítása érdekében a termékfejlesztők egy higiénikus postai rendszert dolgoztak ki a gombostűfejnyi székletminta szállítására.
 
A szűrővizsgálat elvégzéséhez nem kell orvosi rendelőben megjelenni, és diétázni sem szükséges a vizsgálat előtt. Az Enzimes béldaganatszűrést először Németországban alkalmazták 2004-ben. Magyarországon ebben az évben vált elérhetővé. A társadalombiztosítás jelenleg nem finanszírozza, viszont az egészségpénztárak igen. Díja 9800 forint. Orvosi rendelőkben, szűrővizsgálatokon, telefonon vagy interneten rendelhető meg. 

Részletes információk állnak rendelkezésre a www.beldaganatszures.hu honlapon, valamint a 06-52-786-551 telefonon. 

További információ: Dr. Bojti István 06-20-311-4698

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.