Génollóval a rák ellen

Itt a nem veszélyes génmódosított krumpli!

Sokan tiltakoznak az olyan élelmiszerek ellen, amik génkészletét mesterséges beavatkozással módosították. Ám ezúttal nem kell félnünk, hiszen a krumpli egy igen speciális változtatást kapott.

2014.11.12 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Érthető a génmódosított élelmiszerektől való tartózkodás, hiszen eddig zömmel olyan beavatkozásokat végeztek az asztalainkra szánt ennivalók alapanyagain, melyek külső faj génjeivel bővítették az adott növény génkészletét. Ennek köszönhetően ugyan ellenállóbbak, jobban termők és/vagy könnyebben szállíthatók, tovább eltarthatók lehettek, ám ki akarna például medúzagéneket hordozó sárgarépát enni?

Ez a fajta érvelés azonban teljességgel érvényét veszti a legújabb burgonyákkal szemben, melyekre az USA élelmiszerhatósága is rábólintott. A különböző változatok így szabadon termeszthetők, terméseik pedig szabadon forgalomba is hozhatók az Egyesült Államok területén. Ennek oka, hogy nem más fajokkal keresztezték, hanem saját génjeiket piszkálták meg kicsit, tehát a krumpli száz százalékig krumpli maradt. Egészen pontosan a Russet burgonya és az Atlantic burgonya genetikailag módosított fajtái kaptak szabad utat az USA-ban.

És hogy mit változtattak rajtuk a kutatók? Krumplisütés közben kevesebb akrilamid vegyszer keletkezik bennük. Az akrilamid jellemzően keményítőben gazdag élelmiszerekben jön létre, magas hőmérsékleten való sütéskor - legnagyobb mértékben a sültkrumpliban és a burgonyachips-ben található. No és a dohányfüstben. Kutatói vélemények szerint felelős lehet számos rákfajta bekövetkezési kockázatának növekedéséért, az azonban nem ismert, hogy mekkora dózist kell ehhez fogyasztani belőle. Tehát a minél kevesebb, annál jobb elvet vallva fejlesztették ki a génmódosított krumplikat.

Ezek a termények a genetikailag módosított élelmiszernövények új generációit képviselik. Egyrészt újabb génmanipulációs technikát (RNA-interferencia) alkalmaznak bennük, másrészt nem csak a farmerek és a beszállítók igényeit nézik, hanem a fogyasztókét is. Jellemzően eddig az utóbbi csoport feltételeit nem vették figyelembe, csupán arra törekedtek, hogy a gazdák jobban termő, védettebb növényeket kapjanak, a szállítmányozóknak pedig kevésbé kelljen számolni az áru megromlásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.