A páciens jól van

Ajándékozz életet! - szívműtétet hajtottak végre a program keretében Szegeden

Először hajtottak végre szívműtétet a Gift of Life - Ajándékozz életet! program keretében Szegeden. Az erdélyi Nagykadácsról származó Ilyés Attila egy héttel a beavatkozás után jól van, hamarosan hazatérhet.

2014.10.21 17:07MTI
freedigitalphotos.net/dream designs

A Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi civil kezdeményezés, amelynek célja olyan gyerekek életének megmentése, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek és hazájukban nincs lehetőség a gyógyításukra. Ezt a világon mindenhol a Rotary klubok szervezik, és biztosítják rá a szükséges pénzügyi fedezetet.

Magyarországon a program gazdája a Budapest-Tabán Rotary Klub. A műtéteket - együttműködési megállapodás alapján - 2010 tavaszától a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végezték, idén ősztől pedig a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szívsebészetén folytatódnak.

Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője kedden újságíróknak elmondta, Ilyés Attilánál hároméves korában vették észre, hogy veleszületett szívrendellenessége miatt fáradékonyabb kortársainál. A most hatesztendős kisfiút az SZTE kardiológiai központjában operálták meg október 14-én.

A nyitott szívműtét során keringését géppel biztosították, és időlegesen megállított szívén befoltozták azt a lyukat a két pitvara között, amely születésétől kezdve nehezítette szívműködését.

A kisfiú jól viselte a beavatkozást, várhatóan már a jövő héten haza is térhet. A professzor elmondta, a műtét rutinbeavatkozásnak számít, évente három-négyszáz hasonlót végeznek az országban.

Szegeden is többször műtöttek hasonló rendellenességgel erdélyi és vajdasági gyerekeket, esetükben a beavatkozások finanszírozása azonban gondot okoz, ezért is nagyon fontos a Gift of Life – Ajándékozz életet! program. A kezdeményezés keretében a tervek szerint ősszel még négy beavatkozást hajtanak végre Szegeden.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.