Ebola - még mindig

Túléltem az ebolát - és azután?

Ugyan nagyon magas a Közép-Afrikában pusztító vírus mortalitási rátája, mégis, túlélhető a fertőzés. Az ebolán átesettek tanulmányozása lehet a kulcs a gyilkos kór megállításához?

2014.10.19 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Ebolával fertőzött sejt (forrás: Wikimedia)

Két olyan embercsoport is kevesebb figyelmet kap a Közép-Afrikában pusztító fertőzés közepette, akik pedig komolyan hozzájárulhatnak a vírus ellehetetlenítéséhez. Azok, akik túlélték a fertőzést, és azok, akik immunisak az ebolára.

Túlélők
Az egyénfüggő, hogy mennyi ideig tart felépülni a fertőzésből - a WHO felmérése szerint a spermiumok között a vírus akár hét hétig is kimutatható marad. A vírus pusztítását túlélők immunitást szereznek az ebola azon törzsével szemben, amely megtámadta őket, ám az immunitás hossza nem ismert, ahogyan az sem, hogy más vírustörzsekkel szemben védettséget jelent-e. Az viszont biztos, hogy vérük tele van ebolával harcoló antitestekkel, így ideális vizsgálati terepet jelent más fertőzöttek számára.

Kent Brantly, az egyik legismertebb ebola-túlélő sok deciliternyi vért adományozott már mások számára. Antitesteket tartalmazó vérplazmáját elválasztották a vörösvértesteket alkotó sejtektől, egyfajta lábadozást elősegítő szérumot állítva elő. Ez aztán betegeknek transzfúzió formájában beadva a remények szerint fel képes pörgetni a páciens saját immunrendszerét, mely így meg tudja támadni a vírust, lehetővé téve a test számára a felépülést.

A kezelés azonban még(?) messze jár az ideálistól. Az egy dolog, hogy hatásfoka nem ismert, de a kórt sikeresen legyőző csak vele egyező vércsoportúnak adhat vérplazmát, és arról sincsenek megbízható adatok, hogy a beadott transzfúzió milyen időtávon segítheti a még szenvedő alanyt. Ráadásul arra sincsen garancia, hogy az egyik vírustörzset sikeresen legyőző szervezet termelte antitestek képesek felvenni a küzdelmet egy másik törzzsel.

Immunisak
Az 1990-es évek végén Ugandában kitört ebolajárvány során a kutatók számos ember vérét tesztelték, akik közeli kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. Ennek során úgy találták, hogy közülük relatíve sokan hordozzák magukban a kórt, de teljes mértékben tünetmentesek, vagyis valahogy képesek voltak a betegség horrorisztikus tünetegyüttesét elkerülni.

Ezen emberek között remélhetőleg több olyat is találnak a kutatók, akik természetes immunitással rendelkeznek az ebolával szemben. Egy 2010-es tanulmányában a francia kutatószervezet, az IRD úgy találta, hogy Gabon teljes lakosságának 15,3 százaléka lehet immunis a gyilkos vírusra. "Ha tudjuk, kik ezek az emberek, akkor segítségükkel sok életet lehet megmenteni. Például őket lehetne alkalmazni a legkockázatosabb helyszíneken, a betegekkel való közvetlen kapcsolatot igénylő feladatoknál. Így a fertőzés terjedését jelentősen vissza lehetne vetni" - nyilatkozta Steve Bellan kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.