Rezgéssel és nyomással

Végre fájdalommentes oltások

Sokan félnek az injekciótól, a tű okozta fájdalom már hosszú évtizedek óta kísérti az emberiséget. Nemsokára eltűnhet a fájdalom, csak a gyógyulás/megelőzés marad!

2014.10.17 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Flickr

Becslések szerint tízből egy ember fél az injekciós tűtől, ez a félelem pedig egyeseket elriaszt a fontos oltások "elszenvedésétől". Pedig már van rá módszer, hogy ne fájjon a hatóanyag nonorális bevétele! A nemrég bemutatott eljárás tulajdonképpen nem iktatja ki az injekciós tűt, helyette az átdöfni tervezett szövegeket "kezeli meg" kicsikét.

Konkrétan azt fedezte fel William MacKay kutató, hogy amennyiben a szúrás előtt az érintett felületen rezgést és nyomás alkalmaznak, az jelentősen csökkenteni képes az utána következő szúrás keltette fájdalomérzetet. Mindez a fájdalom úgynevezett kapuellenőrzési elméletéből adódik. Eszerint a fájdalom akkor jelentkezik, amikor az ingerület eléri az agyat. Ennek az ingernek több idegi kapun kell átutaznia a gerincvelőben, hogy odaérjen központi szervünkbe. A kapuk lefoglalásával azonban megtéveszthető az idegrendszer, amely így nem, vagy csak kevesebb intenzitással közvetíti a fájdalomérzet ingerületét.

A kutatók felmérték a különböző hőmérsékletet hatását is, de végül sem a hideg, sem a meleg hatása nem ért fel a rezgéssel kombinált nyomással. Még akkor sem, ha ehhez a mixhez adtak magasabb hőmérsékletet - ugyan ez tovább csökkentette a fájdalmat, de már csak minimális mértékben.

A fentieket leíró tanulmány csak kiscsoportos (21 fő) tesztelésen alapul, tehát további megerősítést igényel. Az biztos, hogy a kevésbé fájdalmas oltások iránt mind emberi, mind (gyógyszer)vállalati irányból nagy az érdeklődés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.