Nagy násznép = tartós házasság?

Nem akar elválni? Ne csináljon drága esküvőt!

Az esküvőre költött összeg fordítottan arányos a házasság várható időtartamával, a nagy násznép és a jó nászút viszont "konzerválja" a kapcsolatot - legalábbis egy friss felmérés szerint.

2014.10.13 18:00ma.hu

Nem is olyan rég a celebvilág egyik legjelentősebb eseményének számított George Clooney esküvője, ám mielőtt túlságosan irigykedni kezdene a fényűző pompával megtartott kézfogóra, vigasztalja az a tény, ami egy friss felmérésben látott napvilágot: minél többe kerül a menyegző, annál ngyobb a valószínűsége annak, hogy a házaspár előbb-utóbb elválik - és persze minél többet költöttek, annál hamarabb jön el ez a pillanat. Az amerikai Emory Egyetem közgazdászai szerint azok a férfiak, akik csak 500-2000 dollár közötti összeget (120-480 ezer forint) költöttek a jegygyűrűre, 1,3-szor kisebb valószínűséggel váltak el, mint azok, akik 2-4000 dolláros ékszerrel kérték meg szerelmük kezét.

Hasonló a helyzet az esküvővel is, sőt, még egy fokkal rosszabb is. Azoknak a pároknak, akiknek az esküvői költségeik meghaladták a 20 ezer dollárt (4,8 millió forint), 3,5-ször nagyobb valószínűséggel végződött válással a kapcsolata, mint azok, akik legfeljebb 5-10 ezer dollár közötti összeget szántak az esküvőre. Ha a menyegző költségét még ennél is alacsonyabbra, 1000 dollárra sikerül leszorítani - 240 ezer forint -, a válás rizikója a felére esik vissza.

Fotó: freedigitalphotos.net/Tom Clare

Az egyik legismertebb amerikai esküvői weboldal, a TheKnot.com szerint az átlagos esküvői költségek 2013-ban pár dollár híján elérték a 30 ezer dollárt - eszerint a tavaly kötött házasságok jelentős része válással fog végződni. Ezt azonban ellensúlyozhatjuk azzal, ha a magas költségekért cserébe jó sok vendéget hívunk, aztán pedig elmegyünk nászútra, ez ugyanis erősíti a házasságot. Hogy ennek mi lehet az oka, azt egyelőre még a szakemberek is csak találgatják, talán a népes családban felnövő és sok barátot szerző párok egymással is jobban kijönnek, a nászút áldásos hatásait pedig talán nem kell magyarázni.

A közgazdászok szerint mindenesetre a tartós házasság képlete valahogy így hangzik: végy egy közepesen drága gyűrűt, rendezz olyan olcsó esküvőt, amilyet csak lehetséges, hívj meg annyi embert, amennyit csak tudsz, és utazz el nászútra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.