A betegség gyakran nehezen kimutatható

Meddőség, vetélések hátterében pajzsmirigy rendellenesség

A gyermekvállalásra történő felkészülés természetes részeként a leendő kismama magzatvédő vitaminokat szed, igyekszik nyugodtabb életet élni, több időt tölteni a szabad levegőn, kikapcsolódni.

2008.09.03 18:47orvostkeresek.hu

A várva-várt gyermekáldás azonban mégis elmarad, s ekkor, az okok feltárására vizsgálatok sorozata kezdődik meg. Cikksorozatunk első részében a meddőség, ismételt vetélések hátterében álló pajzsmirigy problémákról kérdezték Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológust. 

Milyen gyakori hazánkban a pajzsmirigy betegségek előfordulása, van-e különösen magas rizikójú csoport?
 
A legújabb, nagy európai populációban végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés (hypothyreosis) 4,4%-ban, a fokozott működés (hyperthyreosis) 1,4%-ban fordul elő. A pajzsmirigy csökkent működése a lakosság 0,4%-ban feltűnő formában van jelen és viszonylag könnyű diagnosztizálni. 

A probléma az, hogy a betegség gyakran, (4,0%-ban) enyhe, nehezen kimutatható formában van jelen. A fokozatosan, látszólag minden ok nélkül kialakult csökkent pajzsmirigyműködés „idiopathiásnak” (ismeretlen eredetű, olyan kórkép, melynek a kiváltó okát nem tudjuk pontosan megállapítani) tartott formája az immunrendszer betegsége miatt jön létre, u.n. „autoimmun” eredetű. Az autoimmun pajzsmirigygyulladások u.n.„thyreoiditisek”nőkben a betegség lényegesen gyakoribbak, mint férfiakban (4-5:1).
 

Milyen kockázatot rejt egy fel nem ismert pajzsmirigy rendellenesség nők esetében? 

A betegség korai felismerése azért is fontos, mert jelentős rizikófaktora számos betegségnek, többek között a meddőségnek, a gyakori vetéléseknek, a csökkent étvágy melletti hízásnak. Orvosi szempontból a magzat fiziológiás “transzplantátum”, azaz olyan, mint egy átültetett szerv (pl. a vese, szív stb), amelyről tudjuk, hogy a legnagyobb veszély a szerv kilökődése. 

A természet csodája, hogy egy immunológiai értelemben félig “idegen” magzat egyáltalában megtapad a méhben és később pedig nem minden esetben lökődik ki. Ennek a védelemnek immunológiai és hormonális okai is vannak. Kiderült, hogy a meddőség és a gyakori abortuszok okai között gyakori a pajzsmirigy csökkent működése és a pajzsmirigy autoimmun betegsége.
 

Mikor gondoljunk a pajzsmirigy betegségére, milyen tünetek észlelésekor forduljunk orvoshoz? 

A pajzsmirigy rendellenes működésére számos tünet utal. Az alábbi oldalon található kérdőív segítségével bárki felmérheti szükséges-e kivizsgálást végeztetnie.

Pajzsmirigy-kérdőív: 

http://allergiakozpont.hu/?teljes_cikk=213141219135479 

Gyermekvállalás szempontjából különös figyelmet érdemel, ha 

- a családban pajzsmirigybetegség volt (öröklődés!), 
- meddőséget állapítottak meg,
- ismételten következett be vetélés (oka pedig nem derült ki!). 

A felsorolt esetekben immunológiában jártas endokrin szakorvoshoz érdemes fordulni, aki a beteg megvizsgálása után olyan hormonális és immunológiai teszteket tud már ma végezni, amelyekkel ezt a problémát gyógyszeresen meg lehet oldani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.