Tartsuk karban immunrendszerünket

Előzzük meg a pajzsmirigy rendellenességeket

Korábbi írásunkból megismerhettük a pajzsmirigy fontosabb betegségeit, láthattuk milyen kórképek kialakulásához vezethet elégtelen, vagy épp túlzott működése.

2008.08.18 11:43orvostkeresek.hu

A betegségek megelőzése és kezelése szempontjából is nagy jelentősége van szűrővizsgálatok elvégeztetésének, az elváltozások korai felismerésének, ehhez nyújtunk most segítséget a pajzsmirigy működést jelző kérdőívvel. 

A pajzsmirigy által termelt hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működésért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigén fogyasz-tásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelkiállapotunkat. is. 

Mit tehetünk a megelőzés érdekében? 

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez tartsuk karban immunrendszerünket, kerüljük a stresszt, és táplálkozzunk helyesen, együnk változatosan, lehetőleg természetes alapú ételeket. Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő jódfogyasztásra is. A napi jódszükséglet felnőttkorban 150 ug, terhesség, szoptatás és a szervezet túlterheltsége idején 180-200 ug. 

A jód természetes forrása a jódozott só, a tengeri só, a tengeri halak és a tenger gyümölcsei. Az anorganikus jód bevitele azonban a pajzsmirigy betegségeiben veszélyes, mert a betegség fellángolását okozhatja. Lényeges továbbá a megfelelő mennyiségű szelén bevitele (50-100 ug/nap). Fontos, hogy a betegségek egy része öröklődik, tehát amennyiben a családban pajzsmirigybetegség fordult elő, akkor erre hívjuk fel házi orvosunk figyelmét és vegyük igénybe a szakgondozókat. Az alábbi tünetek a pajzsmirigy nem megfelelő működésére utalnak. 

Szánjon Ön is pár percet az egészségére, a kérdőív kitöltésével!

Tünetek-jelekigennem
Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás  
Depresszióra hajlam  
Hízás, csökkent étkezés mellett  
Rekedtség  
Végtagokban zsibbadásérzés  
Száraz, viszkető hideg, megvastagodott bőr  
Székrekedés  
Halláscsökkenés  
Szemhéj körüli duzzanat (ödéma)  
Menstruációs zavarok, terméketlenség  

Csökkent libido (nemi vágy)  
Lassú szívműködés  
Emelkedett koleszterin szint  
Nyakduzzanat, nyakfeszülés  
Családban pajzsmirigy,ill cukorbetegség előfordulása halmozottan  

Értékelés:
+ 5 felett kóros elváltozásra utal 
2-4 között határeset, további vizsgálatok indokoltak
 0-1 nincs csökkent működés

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.