Népszerűsító program

Több zöldséget és gyümölcsöt a szervezetbe!

A zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsíti az az európai uniós program, amely Lengyelországban és Magyarország két régiójában, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön élők számára nyújt főzési és táplálkozási tanácsokat.

2014.09.24 01:30MTI
Fotó: azegeszsegescsalad.eu

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága Az egészséges család címmel indította programját, ennek részeként azt vizsgálja, melyek a leghatékonyabb eszközök a lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztásának növelésére - mondta Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője a projekt miskolci megnyitóján.

Észak-Magyarországon Miskolcról, Egerből, Gyöngyösről, Salgótarjánból, Ózdról, Kazincbarcikáról és Balassagyarmatról regisztrálhatnak a résztvevők, akik másfél éven át rendszeresen zöldség- és gyümölcscsomagokat, valamint az elkészítésükhöz recepteket kapnak majd. Három korosztályt ösztönöznek a zöldség- gyümölcs fogyasztására: a 10-16 év közötti fiatalokat, a várandós nőket és a 65 év fölöttieket.

Béres Alexandra, a program nagykövete hangsúlyozta: a csomagokat főzési és táplálkozási tanácsokkal egészíti ki. Mint mondta, hagyományos és egészséges recepteket állított össze, hogy a részvevők megismerjék, milyen sokszínűvé tehető étrendjük a zöldségek, gyümölcsök felhasználásával.

Biró Lajos táplálkozás-egészségügyi szakértő, klinikai laboratóriumi szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű és változatos formájú zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Számos táplálkozási vizsgálat eredményei alapján elmondható, ezek rendszeres fogyasztása segít több krónikus betegségcsoport - például a 2. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos betegségek - kialakulásának megelőzésében, valamint ezek kockázatának csökkentésében.


Kitért arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az egy főre jutó hazai gyümölcsfogyasztás 1997-ben még 123 gramm volt naponta és fejenként, 2011-ben viszont már csak 104 gramm. Hasonló mértékben csökkent a zöldségfogyasztás is, amely azt mutatja, hogy egyre távolodik az érték az ideálisnak tartott napi 450-500 grammnyi zöldség- és gyümölcsfogyasztástól.

Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere azt mondta, a programban résztvevők a 12 hónapban az idénynek megfelelő, többségében helyi termelőktől származó zöldségeket és gyümölcsöket kapnak. Az egészséges család elnevezésű programra szeptember végéig lehet jelentkezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.