Együnk több zöldséget!

Ha végre lemondott a gabonákról, érdemes erre odafigyelnie!

Mivel a glutén komoly bajt okozhat, egyre népszerűbbek a gluténmentes diéták, melyek során a búzát, az árpát, a rozst és zabot is száműzni kell az étrendből. Ám ahelyett, hogy koplalnánk, pótolnunk kell mással!

2014.09.06 14:18ma.hu

A mangán életfontosságú nyomelem. Az anyagcsere alapfolyamataiban vesz részt mint számos enzim szerkezeti eleme. Szerepe van a táplálékból történő energia-felszabadításban, a szabad gyökök elleni védekezésben, a véralvadás és a csontképzés folyamatában (a véralvadásban és a csontképzésben kulcsszerepet betöltõ K-vitamin csak mangánnal együtt „működőképes”).

A mangán a szervezet különböző funkciókat ellátó szöveteiben van jelen, fontos szerepe van számos biológiai folyamatban. Mesterségesen mangánhiányos táplálékon tartott kísérleti állatoknál növekedési és szaporodási zavarokat, valamint testtartási és különböző csontfejlődési rendellenességeket tapasztaltak. Mangán hiányában abnormális kötőszöveti kollagén rostok keletkeznek. A kötőszöveti kollagén biztosítja a megfelelő szilárdságot és rugalmasságot az egyes szerveknek. Mangán jelenléte szükséges más enzimek működéséhez is, melyek az oxidációs folyamatokban vagy a táplálék lebontásában és felhasználásában vesznek részt. Összefoglalva nélkülözhetetlen a szaporodáshoz, a növekedéshez, a sebgyógyuláshoz, és serkenti az agyműködést.

freedigitalphotos.net/adamr


Mivel általában gabonákkal juttattuk a szervezetünkbe, erre figyelnünk kell!

A táplálkozásban jó mangánforrásoknak számítanak többek között a gabonafélék és az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabona magvak, a lencse, szárazbab, barna kenyér. Ezért ha lemondott a gabonákról, nem kell csak lencsét és babot ennie, érdemes az alábbiakból többet fogyasztania, hiszen ezekben is bőven akad: ananász, datolyaszilva, cékla, paraj, petrezselyemgyökér, fejes saláta, alma, szamóca, tojás.

Kit fenyeget mangánhiány és mit okoz a hiányállapot?

A mangánhiány szinte kizárólag elégtelen táplálkozási bevitel következtében fordul elő és elhúzódó véralvadást, növekedésbeli elmaradást, szénhidrát- és zsíranyagcsere-zavart okoz.

Milyen mennyiségű mangánra van szükségünk?

Gyermekkorban kortól függően 1-4 mg, felnőttkorban 4 mg a napi szükséglet. A szervezetben kb. 15-20 mg mennyiségben van jelen és az epével választódik ki. A mangán ásványi anyag hiánya terméketlenséget okozhat, ataxia tüneteket (az izommozgás összerendezetlensége) válthat ki, csontrendszer fejlődési zavarait idézheti elő. Általános tünetek mangán ásványi anyag hiány esetén: térdfájdalom, szédülés, hallászavar, rossz egyensúlyérzék.

Mi lehet a túlzott mangánbevitel következménye?

A mangán nagy mennyiségben veszélyes a szervezetre, de mangánmérgezés normál körülmények között nem fordul elő, kizárólag mangánbányákban és ércfeldolgozókban dolgozó munkásokon észlelték. Idegrendszeri tünetek, remegés, Parkinson-kórhoz hasonló jelenségek kísérik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.