Eltávolították a parazitát a babáról

Nyolc végtaggal született: ikertestvére is belőle nőtt ki

Félbemaradt az osztódás a terhesség legelső szakaszában, olyan korán, hogy a két magzat még csak nem is sziámi ikerként kapcsolódott egymáshoz, hanem az egyik a másikon élősködött.

2014.09.12 18:00ma.hu
Fotó: Dr. Nasser Kakembo

Az orvosok szerint minden esélye megvan nemcsak a felépülésre, de a normális életre is Paul Mukisának, miután leműtötték róla a felesleges végtagokat. Az Ugandában született kisfiú ikerként kezdett fejlődni édesanyja méhében, ám az osztódás egy ponton megállt, és testvére parazitaként fejlődött tovább, mintegy Paul testének részeként. A kisfiú négy hónappal ezelőtt jött a világra, anyja otthon szülte meg, de amikor orvoshoz fordultak a torzszülött gyermekkel, a kórházban először azt mondták, semmit nem tehetnek, a gyermeknek így kell élnie és felnőnie.

A szülők, Margaret Awino és Boniface Okongo azonban nem hagyták annyiban a dolgot, és másik orvoscsoporthoz fordultak, akik a körzeti kórház dolgozóinál jobban értettek az efféle extrém esetekhez, és miután alaposan megvizsgálták a babát, úgy döntöttek, van esélye a sikeres operációnak. Csupán azt kellett megvárni, míg a kis Paul eléri a 3 hónapos kort, hogy elég erős legyen a nehéz műtéthez.

A beavatkozás során, amelyre a múlt hónapban került sor, a Kampalai Mulago Kórház sebészei nemcsak a parazita iker torzóját távolították el, hanem visszahelyezték a normális helyre a baba testében rosszul elhelyezkedő szívet és májat. "A baba általános érzéstelenítést kapott a törzsébe, akárcsak a parazita iker, akinek két karja és két lába volt, de feje és szíve nem, majd leválasztottuk a gazda-babáról" - magyarázta az eljárás fő elemét Dr. Nasser Kakembo, a baba kezelőorvosa. "Az alsó végtagokat is levágtuk, ezekben nem voltak ízületek" - tette hozzá.

A kisfiú időközben szinte teljesen kiheverte a műtétet, már enni is az anyjától kap, és mire felnő, csak néhány heg fogja emlékeztetni arra, hogy valaha volt egy ráakaszkodó, de önállóan életképtelen ikertestvére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.