Siker!

Hirtelen megszűntek a leptopsirózisgyanús megbetegedések

Eddig 42 ember betegedett leptospirózis gyanújával, közülük hárman Szolnok megyén kívüliek, de munkavégzésük közben ott fertőződhettek meg. Jelenleg már csak egy ember van kórházban.

2014.09.12 05:32MTI

Augusztus közepe óta leptospirózisgyanús újabb megbetegedés nem volt Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ebben feltehetően szerepe van annak, hogy a szezonálisan végzendő kukoricacímerezés befejeződött - közölte Sinkó-Káli Róbert megyei tisztifőorvos csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint 42 ember betegedett leptospirózis gyanújával, közülük hárman Szolnok megyén kívüliek, de munkavégzésük közben ott fertőződhettek meg. Jelenleg már csak egy ember van kórházban.

Az első megbetegedések július végén jelentkeztek a kukoricásban címerező munkások körében, akkor kilencen szorultak kórházi kezelésre. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve foglalkozási megbetegedés gyanúja miatt vizsgálatot indított.

Az érintettek megbetegedésük előtt mezőgazdasági munkát végeztek, döntően kukoricát címereztek, és az eső által elárasztott sáros földeken, gyakran térdig érő vízben mezítláb dolgoztak. A víz és a talaj a jelentősen elszaporodott rágcsálók vizeletével szennyeződhetett, és a betegek a bőrükön lévő apró horzsolásokon, sebeken keresztül fertőződhettek meg. Egy korábbi megyei tisztiorvosi közlés alapján a laboratóriumi vizsgálatok során hat esetben igazolódott be a leptospirózis baktérium okozta fertőzés.

A nádvágóláznak is nevezett betegség jellemző klinikai tünetei a visszatérő 39-40 Celsius-fokos láz, hidegrázás, izomfájdalmak, erős fejfájás, szédülés, hányás és hasmenés. Nemritkán orrvérzés, illetve gyomor-bélrendszeri vérzés is előfordul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.