Télen-nyáron

Napi egy alma távol tartja a szívsebészt

A szívbetegségek kockázatát akár negyven százalékkal is csökkentheti, ha naponta eszik gyümölcsöt. Megéri!

2014.09.07 18:30ma.hu
freedigitalphotos.com/Pixomar

Közel félmillió alany részvételével zajlott hétéves tanulmány szerint, ha naponta fogyasztunk gyümölcsöt, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét már 40 százalékkal csökkenthetjük.

Dr. Huaidong Du (Oxford, UK) a Kardiológusok Európai Egyesületének (ESC) kongresszusán, Barcelonában ismertette az eredményeket.
 
A Kína 10 tartományát lefedő China Kadoorie Biobank 451.681 olyan résztvevőt vizsgált meg, akiknek nincs szív- és érrendszeri kórelőzménye, illetve magas vérnyomásra sem szednek gyógyszert. A kutatási alanyok gyümölcsfogyasztási szokásait vizsgálták, majd a felvett adatokat az alábbi kategóriákba rendezték: soha, havonta, 1-3 alkalommal egy héten, 4-6 alkalommal egy héten, illetve naponta.

Ezek szerint, nagyjából 18 százalékuk evett naponta gyümölcsöt és 6,3 százalékuk soha nem vett magához ilyen típusú táplálékot, és az áltagos napi mennyiség 1,5 adag volt, körülbelül 150 gramm.

Mint kiderült, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata 25-40 százalékkal kevesebb volt azoknál, akik minden nap ettek gyümölcsöt. Esetükben a szisztolés vérnyomás 3,4 higanymilliméterrel (mmHg) volt kevesebb, míg a diasztolés érték 4,1-del volt kisebb, mint azoknál, akik tartózkodtak a gyümölcsöktől.

Egy önálló elemzés pedig a teljes halálozás és a gyümölcsfogyasztás kapcsolatát vizsgálta 61.000 páciens esetében, akiket kizártak a fenti kutatásból, mert volt szív- és érrendszeri kórelőzményük vagy magas vérnyomásuk.

Ebben a csoportban azt mutatták ki, hogy a napi gyümölcsfogyasztás 32 százalékkal csökkenti az elhalálozás kockázatát, a gyümölcsöket nem evők esélyeihez képest.

A 2014-es ESC kongresszus a szívgyógyászat legnagyobb nemzetközi eseménye, amit augusztus 30-ától szeptember 3-áig tartottak a katalán Barcelonában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.