Öreg ember nem vén ember

Vesét csak fiatalok adhatnak?

A vese azon kevés páros szervünk egyike, amelyik viszonylag könnyen nélkülözhető. De vajon korhoz kötött-e a donorság?

2014.07.10 15:05MTI
Forrás: Wikipedia

Az elmúlt két évtizedben egyre megszokottabbá vált, hogy 55 éven felüliek is vesedonorok lettek, ám sokakban élt az aggodalom, hogy az idősebb emberek egészsége megsínyli a szervadományozást, és egyik veséjük kivétele megrövidíti életüket.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói tanulmányukhoz 3368 idősebb donort vizsgáltak meg és eredményeiket összehasonlították olyan idősebb egészséges emberekével, akik nem adományozták oda egyik veséjüket.

Átlagosan csaknem nyolc évig követték a kutatásban résztvevőket, és arra jutottak, hogy a donorok sem halálozási adataikban, sem a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében nem különböztek a két vesével élőktől.

A donoroknál a fokozott cukorbetegség-kockázatot sem lehetett kimutatni, mint ahogy a a vesebetegségre való kockázat emelkedését sem.

Az American Journal of Transplantation című folyóiratban megjelent tanulmány a kutatók szerint segíthet annak megerősítésében, hogy a vesedonorság az 55 éven felüliek számára sem jelent megemelkedő kockázatot a korai halálozás vagy szívbetegségek tekintetében.

"A transzplantációs központoknak ennek megfelelően kell tájékoztatniuk a vesedonációt fontolóra vevő idősebb embereket" - fogalmaztak a kutatók.

A tanulmány vezető szerzője, Peter Reese ugyanakkor hozzátette: a donornak jelentkezőket azokról a korábbi kutatási eredményekről is tájékoztatni kell, amelyek szerint a műtét után számolniuk kell a lábadozási periódussal, és elképzelhető, hogy sérv vagy hasonló kisebb, rövidtávú komplikációk lépnek fel, illetve annak is lehet egy csekély esélye, hogy egy nap maguk is dialízisre szorulhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.