Nálunk is van!

Embervért is szívhat a most felfedezett denevérkullancs!!!

Új, denevéreken élősködő kullancsfajt írtak le magyar kutatók. Az Ixodes ariadnae egyedeit a Bakony, a Gerecse és a Pilis térségében is azonosították.

2014.07.07 14:37Havariapress

Az Ixodes ariadnae nevet kapta az az eddig ismeretlen, denevérekről és denevérbarlangokból kimutatott kullancsfaj, amelyet széles kutatói összefogás keretében az MTA Agrártudományi Kutatóközpont (MTA ATK) részvételével fedeztek fel hazánkban magyar kutatók. A szokatlan kinézetű, feltűnően hosszú lábú kullancsokra denevérgyűrűzések és barlangbiológiai feltárások közben bukkantak rá. A vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy egy eddig világviszonylatban is ismeretlen kullancsfajról van szó, amely mind morfológiailag, mind genetikailag jelentősen különbözik a már ismert két, denevéreken élő kullancsfajtól" - számolt be a felfedezésről Kontschán Jenő, az MTA ATK Növényvédelmi Intézet tudományos főmunkatársa.

Az új faj nőstényeit, illetve különböző fejlettségű, nimfa- és lárvastádiumú egyedeit a Bakony, a Gerecse és a Pilis térségében is azonosították, ahol az ott élő denevéreken élősködik, azok vérével táplálkozik. A denevérkullancsokról a kutatók tudják, hogy nem tartózkodnak folyamatosan a gazdaállatokon, hanem hosszabb-rövidebb ideig a gazdaszervezettől távol, annak környezetében élnek, ezért lehetett a faj egyedeit a barlangfalakon is megtalálni. Bár a szakirodalom szerint egyes denevérkullancsok embereken is elfordulhatnak, a kutatók úgy vélik: kicsi a valószínűsége annak, hogy a most felfedezett új faj emberről is előkerüljön, mivel igen ritka.

A széles kutatói összefogás keretében végzett, Hornok Sándor (Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék) által vezetett projektben az MTA ATK Növényvédelmi Intézete, az MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézete, a Szent István Egyetem Állattani és Ökológia Tanszéke, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéke, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Egyesület, továbbá a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem munkatársai vettek részt. Az új faj bemutatása a rangos Parasites and Vectors folyóiratban olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.