Lyme-kór veszély

Több mint kétszeresére nőtt Zalában a kullancs okozta fertőzések száma

Tavalyhoz képest több mint kétszeresére nőtt Zalában a kullancs-encephalitis megbetegedések száma, kisebb mértékben növekedett a Lyme-kóros esetek száma is.

2013.10.18 18:18MTI
MTI

Ez derül ki a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adataiból.

Az MTI azután kereste meg a zalai tisztiorvosi szolgálatot, hogy a nagykanizsai 8800.hu hírportálon megjelent: a múlt évihez képest jóval több kullancs okozta megbetegedést regisztráltak a megyében.

Paizs Teréz megyei tiszti főorvos pénteken arról adott tájékoztatást, hogy Zalában mostanáig 11 kullancs-encephalitis (a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás) és 65 Lyme-kór megbetegedésről(amelynek szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi gyulladás lehet a következménye) érkezett bejelentés.

Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján (www.oek.hu) megtalálható adatok alapján kiderül: tavaly egész évben összesen öt kullancs-encephalitis, valamint 58 Lyme-kóros megbetegedésről kaptak jelzést Zalában.

Magyarországon a múlt évben összesen 44 kullancs-encephalitis, valamint 1523 Lyme-kóros megbetegedést regisztráltak, mindkét adatban évek óta csökkenés figyelhető meg.

A magyarországi megyék közül Pest megyében hat, Vas és Somogy megyében - a zalaihoz hasonlóan - egyaránt öt kullancs-encephalitis eset fordult elő, míg a Lyme-kóros megbetegedéseket tekintve Nógrád, Somogy, Pest és Fejér megye után Zala az ötödik helyen szerepelt az OEK tavalyi adatokat összegző táblázataiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.