Világélelmezési Díj

Elismerték a "búzakirály" munkásságát

A 71 éves Rajaram 480 búzafajtát fejlesztett ki, ezeket hat kontinens 51 országában termesztik.

2014.06.18 22:45MTI
freedigitalphotos Praisaeng

A több száz, betegségeknek ellenálló, sokféle klímához és a cudar létfeltételekhez is alkalmazkodni képes búzafajták kifejlesztőjének, Sanjaya Rajaram tudósnak ítélték oda az idei Világélelmezési Díjat.

A 250 ezer dollárral járó World Food Prize-t a Nobel-békedíjas Norman Borlaug amerikai biológus és filantróp alapította azok munkásságának elismerésére, akik "létfontosságú módon hozzájárulnak az élelmiszerek minőségének, mennyiségének és hozzáférhetőségének javításához a világban".

Az indiai születésű, de mexikói állampolgárságú, 71 éves Rajaram 480 búzafajtát fejlesztett ki, ezeket hat kontinens 51 országában termesztik.

A zöld forradalom atyjaként ismert Borlaug 1970-ben nyerte el a Nobel-békedíjat a világélelmezéshez való hatalmas hozzájárulásáért. A WFP-díjat 1986-ban alapította. Az elismerést október 16-án, az Iowa állambeli Des Moines-ben adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.