Nem jó ausztrál dohányosnak lenni

Melbourne teljesen dohányfüstmentes akar lenni

Melbourne 2016 végéig be akarja tiltani a dohányzást az összes közterületen, beleértve az utcákat, járdákat is.

2014.05.15 16:05MTI
Forrás: Wikipedia

A 4 millió lakosú metropolisz próbaképpen már be is vezette az általános dohányzási tilalmat egyik legismertebb negyedében, a The Causewayben.

Richard Foster városi tanácsos szerint nagy támogatást élvez a tilalom kiterjesztése a város más övezeteire is, mert a The Causewayben bevezetett kísérlet "hatalmas siker". A Fairfax ausztrál rádiónak nyilatkozva azt mondta, reményei szerint több turistát tudnak Melbourne-be vonzani azzal a jelmondattal, hogy ez a világ első teljesen dohányfüstmentes városa.

A városi tanács tervezete szerint a belvárosban még az utcai járókelők és a vendéglők teraszán üldögélők, sőt az építkezéseken dolgozó munkások sem gyújthatnának rá. Csak a külön erre a célra létesítendő zárt helyiségekben engednék meg a dohányzást.

Robert Doyle polgármester közölte, hogy a tilalmat fokozatosan fogják bevezetni 2016 végéig, amikor életbe lép a tilalom a város nagy részében.

Ausztráliában a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye van érvényben. Tilos a dohányzás az összes étteremben, bárban és más zárt közintézményben, a cigarettákat egyforma dobozokban árusítják, csak a márkajelzés különbözik, és mindegyiken rajta van a figyelmeztetés a dohányzás veszélyeire.

A törvénynek köszönhetően az 1950-es évek 50 százalékáról mára 15 százalékra sikerült leszorítani a dohányosok arányát, de a hatóságok célkitűzése szerint ezt 2018-ig még tovább, 10 százalékra csökkentik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.