Jelentős eredményeket értek el

Jól halad a nyugat-afrikai Ebola-járvány megfékezése

Jelentős eredményeket értek el az egészségügyi dolgozók az Ebola-járvány megfékezésében Nyugat-Afrikában.

2014.05.09 18:37MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

"Sokat javult a helyzet az utóbbi két hét alatt, a jelek szerint a ragály terjedése lassul, de még nem múlt el a járványveszély" - mondta Jean-Bosco Ndihokubwayo, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) guineai koordinátora.

Guineában legutóbb szerdán jelentettek két újabb megbetegedést, de a fertőzöttek nem ismeretlenektől kapták el a ragályt, hanem olyanoktól, akikről már korábban kiderült, hogy megfertőződtek, ez pedig igen fontos a fertőzési lánc felderítése szempontjából - hangsúlyozta Ndihokubwayo.

Libériából április 6-a óta nem jelentettek újabb ebolás megbetegedést. A vírus - amely ellen nincs szer, sem gyógymód - legalább 168 ember halálát okozta az utóbbi hónapokban Guineában és Libériában.

A betegek 70 százaléka nem élte túl a ragályt. Afrika nyugati részén szokatlan a kór előfordulása, amely a földrész közepén és keleti felén szedi újra és újra áldozatait.

A kontinensen már legalább 15-ször fordult elő Ebola-járvány. A kór lappangási ideje három hét, de az orvosok biztos, ami biztos alapon csak akkor nyilvánítanak járványmentesnek egy területet, ha hat héten át nincs újabb megbetegedés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.