1,4 millió dollár kellene

Segítséget kér a vöröskereszt a guineai Ebola-járvány leküzdésére

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság (IFRC) 1,4 millió dollárnyi (268 millió forintnyi) segélyt kért hétfőn rendkívüli felhívásában a világtól a nyugat-afrikai Guineában pusztító Ebola-járvány megfékezésére.

2014.04.07 17:56MTI

Az afrikai országban április hetedikéig 86 halálos áldozatot szedett a vírus, és további ötvennégyen fertőződtek meg bizonyítottan a kórtól, 143-an pedig gyaníthatóan - olvasható az IFRC hétfői közleményében. Az Ebola-vírus február elején Guinea délkeleti, gyéren lakott vidékén jelent meg először, azóta azonban átterjedt a 2 millió lakosú fővárosra, Conakryra is.

A segélyfelhívással a vöröskereszt az Ebola-járványnak kitett Gueckedou, Macenta, Kissidougou és Conakry közösségeinek, összesen mintegy hárommillió embernek akar segítséget nyújtani.

A szervezet munkatársai a betegség megelőzésében, az Ebola-fertőzöttek lakóhelyeinek fertőtlenítésében, a holttestek biztonságos elszállításában és a vírushordozókkal kapcsolatba kerülhetett, emiatt lehetséges fertőzöttek felkutatásában segítenek. Mindemellett az IFRC kilenc újabb egészségügyi specialistát küld a térségbe, a guineai vöröskereszt pedig százról négyszázra emeli önkéntesei számát.

Az Ebola-vírus okozta betegségre nincs orvosság, se gyógymód. A vírus miatt összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, mert ott fedezték fel a kórokozót. Afrikában eddig már tizenöt Ebola-járvány volt, összesen 1200-1300 emberrel végzett a kór.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.