Fontos a vérnyomás és koleszterin csökkentés

Szívbetegség jelei a szemben

A szem apró ereinek jellegzetes elváltozása fontos jelzője lehet a kezdődő szívbetegségnek - közölték ausztrál kutatók.

2008.08.13 17:26MTI

Azok az emberek, akiknél szemideghártyájuk károsodását állapították meg, a rákövetkező 12 évben nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akiknél nem találtak retinopátiát - állapították meg a Sydneyi Egyetem, a Melbourne-i Egyetem és a Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói. 

A Gerald Liew által vezetett sydneyi kutatócsoport háromezer, többségében diabéteszes ember retinájáról készült fotót tanulmányozott. Ilyen felvételeket gyakran készítenek, hogy megállapítsák, mennyire károsította a szemideghártyát a diabétesz. A felvételt követő tizenkét év alatt 353 ember, a kísérletben résztvevők 11,9 százaléka halt meg szívkoszorúér-betegségben - írják a kutatók a Heart című szakfolyóiratban. 

A retinopátiával élő emberek csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akiknek szeme nem károsodott. Azok az emberek, akiknél retinopátia jelentkezik, első figyelmeztetésként foghatják fel, hogy artériáik károsodása megkezdődött, és fontos lenne csökkenteni koleszterinszintjüket, vérnyomásukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.