A nyugati kultúra hátrányai?

Szívbetegség és gutaütés - A leggyakoribb halálokok

Az Egészségügyi Világszervezet által kiadott legújabb haláloki lista élmezőnyébe kerültek a krónikus betegségek - Ezek között szerepelnek a szívbetegségek és a stroke (gutaütés), melyek a nyugati kultúrával járnak együtt.

2008.05.23 13:30medipress.hu

Jelentős változás következett be: a fertőző betegségek (pl. AIDS, tuberkulózis, sárgaláz) korábban a halálozási okok között elsők voltak, de ma már a krónikus betegségek vezetik a listát, ez a tendencia előreláthatólag 2030-ig folytatódni fog.

„Egyre több olyan ország van, ahol a legfőbb halálokok nem a fertőző, hanem a szív- és érrendszeri betegségek”- nyilatkozta Ties Borma, a WHO egészségügyi statisztikai osztályának igazgatója.

„A nem-fertőző betegségek aránya a mortalitásban jelentős mértékben nőni fog a közepes és alacsony jövedelmű országokban, a következő 25 év során” -írta a jelentés.

A halált okozó betegségek között 30 százalékban a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a közlekedési balesetek fognak szerepelni, 2030-ra.A WHO A Világ Egészségügyi Statisztikája c. kiadványát 2008-ban 193 tagországának adatai alapján állította össze.

A kiadványban szerepelnek gyermekek és felnőttek halálozási arányai, a halálhoz vezető betegségek, és a fontos rizikótényezők, mint a dohányzás és alkoholfogyasztás gyakorisága.

Margaret Chan, a WHO vezetője a WHO éves gyűlésén beszédében kiemelte a nem-fertőző betegségek egyre nagyobb térhódítását a halálokok között. A cukorbetegség és az asztma aránya emelkedik szerte a világban.

Még az alacsony jövedelmű országokban is megdöbbentően magas arányban fordul elő elhízás, egyre többször már gyermekkorban elkezdődik.

A dohányzás az egyetlen a legjelentősebb halálhoz vezető tényezők között, mely elkerülhető lenne. A dohányzók 30-50 százalékának a halálához vezet. Hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a tüdőbetegségek kialakulásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.