Ki felel az árokásásért?

Hány embernek van annyi vagyona, mint a világ szegényebbik felének?

Eláruljuk a konkrét számot, de előtte tippeljen!

2014.04.10 00:30MTI
Forrás: Freedigitalphotos

"A szélsőséges egyenlőtlenségek növekednek" - erősítette meg a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő, nagy-britanniai székhelyű nemzetközi Oxfam, s felszólította a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) és a Világbankot, hogy lépjenek fel a jelenség ellen.

Az IMF és a Világbank ezen a héten Washingtonban tartja közgyűlését, és az Oxfam szerint a szervezeteknek a retorikán túl a tettek mezejére kellene lépni ahhoz, hogy megpróbálják mérsékelni a vagyoni szakadékot.

"Jim Yong Kim, a Világbank elnöke és Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója korábban kimerítően beszélt az egyenlőtlenségek növekedésének veszélyeiről. Ezen a héten konkrét lépéseket akarunk látni, amelyek alátámasztják ezt a retorikát" - szögezte le Raymond Offenheiser, az Oxfam Egyesült Államokban működő szervezetének elnöke.

Az IMF nemrég két jelentést tett közzé, amelyek a világgazdaságban megjelenő egyenlőtlenségek káros következményeit fejtegetik. A Világbank korábban célul tűzte ki, hogy negyven százalékkal növelni kell a világ legszegényebbjeinek bevételeit.

Mindenesetre az Oxfam úgy véli, hogy a két szervezetnek változtatnia kellene a tagállamoknak tett ajánlásain és velük szembeni politikáján, és bizonygatta az egészségügy és az oktatás terén végrehajtott befektetések előnyeit.

A Valutaalap hagyományosan a deficit és a közkiadások csökkentése mellett tör lándzsát. "A megszorítások növelik az egyenlőtlenséget, és ezt nagyon jól tudja az IMF és a Világbank" - mutatott rá az Oxfam, és felhívta mindkét szervezet figyelmét arra is: lássák be, hogy a multinacionális vállalatok adózási és pénzügyi stratégiái szintén szélesítik a szakadékot szegények és gazdagok között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.