Békében magunkkal

JIAIDO - egy új mozgásmeditáció

Közel egy éve kezdte meg működését hazánkban a JIAIDO mozgásmeditáció. Céljuk, hogy minél szélesebb körben megismertessék ezt az újfajta meditációs technikát.

2014.03.23 02:30ma.hu

Hétköznapi életünk tele van kihívásokkal. Nem könnyű mindenhol helyt állni, maximumot nyújtani a munkahelyen, újabb és újabb feladatokat megoldani, folyamatosan alkalmazkodva a változásokhoz.

Emellett a családban betöltött szerepünket is teljes bedobással kell ellátnunk, kellő figyelmet és időt szentelve a párunknak, a gyerekeknek, szüleinknek - és ha van még energiánk, a barátainknak is. Idővel csak azt vesszük észre, hogy ész nélkül rohanunk végig az életünkön, minden napot csak túlélve - és nem megélve. Mégis meddig szeretnénk még ezt így csinálni? Hol van a Stop gomb?

Mindenki ugyanazt keresi. Legyen végre Béke. Szeretet. Nyugalom. Csend. Ide vezet el a Jiaido.

Egy mozgásmeditáció, ahol a légzés, a mozdulat, és a kettőhöz szorosan kapcsolódó figyelem elvezet a belső, mentális csendbe. Ez a hármas kombináció annyira leköti az embert, hogy végre nem jut kapacitás az agyalásra, a múlton rágódásra vagy a jövőn való aggódásra. Ehelyett a tiszta figyelem, a csend megnyilvánul, és idővel egy nagyon természetes, ismerős állapotba jutunk, ahol nincs felesleges gondolkodás, nincs félelem, nincs bizonytalanság, sem kétely. Visszatérünk végre Saját Magunkhoz, nagybetűvel.

Az elemek szerinti válasz a mindennapokban


A jiaido négyféle gyakorlási módja híven tükrözi a mindennapi életben előforduló válaszlehetőségeket: lehet gyors, kirobbanóan tüzes; vagy puha, áramló, mint a hullámzó víz. Lehet erőfeszítetten, föld-szilárdan nekiveselkedni és habkönnyű, légies lassúságban gyakorolni.

Mi értelme van ennek? Mindenki máshogy reagál az Életre. Van, aki ezerrel pörög, pikk-pakk megoldja a feladatait, de képtelen lelassulni, és megpihenni a pillanatban. Az ilyen emberek sokszor vehemensen, akár agresszíven reagálnak akkor is, ha célravezetőbb lenne egy békésebb, megértőbb, megengedőbb válasz.

Ott van a kitartóan küzdő, aki mindent erőből old meg, az élete folyamatos erőfeszítés, és a lágyság, a könnyed megengedés, a rugalmas változtatás nehezére esik. Gyakran szilárdítják meg magukat és stabilizálódnak egy olyan helyzetben, ami már nem szolgálja őket, mégis nehezen lépnek ki a rutinból. És épp ellenkezőleg, aki alapjáraton lassú, türelmes, az hajlamos az elfolyásra, nehezen mond nemet és a keményebb helyzetektől megijed vagy összeomlik.

Az ilyen ember könnyen válik motiválatlanná, akár depresszívvé, ahelyett, hogy felülemelkedne a problémán. A könnyed, üde, ötletgazdag típus pedig nehezen valósítja meg színes terveit, ha a gyakorlatiasság hiányzik, nehezen boldogul. A határozatlanság, döntésképtelenség, állandó bizonytalanság újra és újra blokkolja a kiteljesedésben.

A négyféle gyakorlásmód rendszeres és arányos gyakorlata megtanítja, hogy ne csak úgy legyünk képesek reagálni, megoldani valamit, ahogy eddig tettük, hanem mind a négy minőséget képesek legyünk átélni és használni attól függően, hogy az adott helyzet melyik megoldást kívánja. Tehát eredeti karakterünk nem veszik el, hanem kiegészül egyéb eszközökkel, melyek segítségével magabiztosan nézhetünk szembe a kihívásokkal és teljesebben, szeretetteljesebben élhetjük meg kapcsolatainkat.

A hatás, ami nem marad el

Ami az együtt gyakorlás alatt megnyilvánul, az idővel megjelenik a hétköznapi cselekvésekben is. Letisztul a kommunikáció, a gondolkodás gyorssá és sallangmentessé válik, egész máshogy kezeljük a problémákat, mint korábban. Erősödik az összpontosítás képessége, hatékonyabban kezdünk dolgozni. Az új feladatokat, helyzeteket kísérő félelem, aggodalom idővel már elő sem jön, jóval gyorsabban és eredményesebben haladunk. A kapcsolatok letisztulnak, a játszmázás helyett valódi kapcsolat jön létre szüleinkkel, párunkkal, barátainkkal, kollégáinkkal - környezetünkkel. Az önmarcangoló, elégedetlen gondolatok pedig addig-addig halványodnak, míg végül teljesen eltűnnek – önmagunk elfogadásával és szeretetével, teljesen más minőségben éljük az életünket.

A környezetünket, a világot nem változtathatjuk meg. Nem fog kevesebbet beszélni a szomszéd, nem lesz kevésbé kemény a főnök, nem lesz könnyebb a munka és nem lesznek halkabbak a gyerekek sem. De az, ahogy mi ebben részt veszünk, ahogy megéljük mindezt, ahogy viszonyulunk mindahhoz, ami körülvesz, az viszont megváltoztatható. Ami korábban problémát jelentett, idővel már a maga természetességében folyik át rajtunk, anélkül, hogy fennakadnánk. Észrevesszük, hogy már nem idegesítenek, amik régebben minden egyes alkalommal kihoztak a sodrunkból és nem ejtenek zavarba már azok a dolgok, amik korábban megfutamodásra késztettek. Mintha elveszítenék az erejüket felettünk.

Figyelj magadra

Mindehhez az kell, hogy figyeljünk önmagunkra is végre. Persze, ezt annyiszor hallottuk már. Van, aki képes rá magától, mégis, a legtöbbünknek elkél a támogatás. A Jiaido segítséget nyújt nekünk ebben. Megteremti számunka a megfelelő környezetet, megadja a kellő útmutatást és lehetőséget arra, hogy elmélyedhessünk és felfedezhessünk a belső világunkat. Segít, hogy képessé váljunk a belső béke és csend átélésére és arra is megtanít, hogy hogyan találjuk meg a saját középpontunkat a hétköznapokban, bárhol is járjunk.

A többi már csak rajtunk múlik.


www.jiaido.org

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.