Ötször erősebb lehet a morfiumnál

Halálos méreggel kísérleteznek az orvoskutatók

Új fájdalomcsillapítón dolgoznak a kutatók, amely a várakozások szerint akár ötször erősebb lehet a morfiumnál is, ám egyelőre nem lehet tudni, hogy a mérgező vegyületből készült gyógyszer hogyan hat az emberre.

2014.03.17 11:15ma.hu

Amikor a kúpcsiga lecsap az áldozatára, egy különlegesen erős méreggel bénítja meg azt, és csak azután kezdi elfogyasztani. Az ausztrál Queenslandben egy kutatócsoport most felfigyelt erre a speciális összetételű anyagra és annak a lehetőségeit kutatják, hogy hogyan lehetne hasznát venni a fájdalomcsillapításban. A tudósok jelenleg öt különböző vegyületet tesztelnek, melyeknek a kúpcsiga mérge adja az alapanyagát, és úgy sejtik, hogy akár ötször olyan hatékony lehet, mint a jelenleg használt legerősebb fájdalomcsillapító, a morfium.

Az orvosoknak mindig nagy fejtörést okoz a krónikus idegfájdalmak kezelése, és a végstádiumú rákos betegeknek is gyakorta morfiummal próbálják enyhíteni a kínjaikat, de egy bizonyos ponton túl már a túladagolás veszélye miatt nem emelhető a dózis, miközben a beteg fájdalmai csak minimálisan, vagy még annyira sem csillapodnak. Az új gyógyszercsoport azonban biztató eredményeket mutatott a kutatás eddigi szakaszában.


Az ausztrál tudósok több száz kúpcsiga-fajtát teszteltek, melyeknek a mérge egyaránt tartalmazza a conotoxins nevű fehérjét, ez a felelős az idegek blokkolását, ami az emberben fájdalomcsillapító eredményt hoz. David Craik professzor és csapata egy amerikai vegyészeti konferencián mutatták be az eddigi tapasztalataikat, és elmondták, hogy egy szájon át bevehető gyógyszeren kísérleteznek - az eddigi erős fájdalomcsillapítókat a gerincbe kellett injekcióként beadni.

A patkányokon végzett kísérletek szerint jelentős a fájdalomcsillapító hatás, de embereken még nem kezdték el tesztelni a gyógyszert, így még nem lehet teljes biztonsággal kijelenteni, hogy nem jár veszélyekkel az alkalmazása - bár a tudósok szerint biztonságos lesz a szer. "Teljesen más elven működik, mint a morfium, ezért minimális mellékhatásai lehetnek majd, és ez az egyik nagy előnye ennek az új gyógyszernek" - mondta el Craik professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.