Meglepő az új fájdalomcsillapító forrása

Jobb mint a morfium a fekete mamba

A fekete mamba a világ egyik leghalálosabb mérgű kígyója, de úgy tűnik, kiváló fájdalomcsillapító forrás is egyben.

2012.10.05 08:57Konrád - ma.hu

Kevesebb mint fél óra alatt képes végezni a fekete mamba mérge az emberrel, akár egyetlen marásba is belehalhatunk, ha nincs a közelben ellenméreg. Éppen ezért meglepő, hogy a kígyó mérgében lévő egyik peptid hatásos fájdalomcsillapítónak mutatkozott egerek esetében.

Legalább olyan hatásos volt, mint a morfium, csak annak mellékhatásai nélkül. A régóta használt fájdalomcsillapító fejfájást, hányingert, izomgörcsöket okozhat, ráadásul könnyen függősség alakulhat ki. A fekete mamba mérgében talált fájdalomcsillapító azonban másképpen működik, és nem okoz ilyen mellékhatásokat.

Mikor megsérül, az emberi test olyan vegyi anyagokat termel, amiket az agy fájdalomként érzékel, a folyamat fontos része, hogy a savérzékelő ioncsatornák (ASIC) jelentik az agynak a vegyületek jelenlét, mikor észlelik a sejtek savszintjének növekedését. A tudósok tisztában voltak azzal, hogy egyes kígyómérgek képesek növelni vagy csökkenteni a sav mennyiségét, ennek próbáltak utánajárni a francia kutatók.

A fekete mambában felfedezett “mambalginoknak” nevezett fehérjékkel egereken kezdtek el kísérletezni. Az egerek nem pusztultak el, viszont észrevették, hogy a fehérjéknek fájdalomcsillapító hatása van. Ugyanolyan hatékony volt, mint a morfium, de a mellékhatások nélkül ráadásul az egerek szervezete a többszöri kezelés után sem fejlesztett ki ellenállást vele szemben.

Ironikus, hogy a hihetetlenül - nemritkán oroszlánokat vagy leopárdokat megtámadó - agresszív, villámgyors fekete mamba, amit az egyik leghalálosabb állatnak tartanak a Földön, olyan anyagot termelhet, ami képes kín helyett megnyugvást hozni az ember számára. Persze még nem kezdhetünk el mambalgionokat fecskendezni az emberekbe, de az eredmények bizakodásra adnak okot.

Mint ismeretes, a fekete mamba a világ leggyorsabb kígyója: haladási sebessége eléri az óránkénti 20 km/h-t, továbbá Afrika leghosszabb mérgeskígyója – hossza meghaladhatja a 4 métert is. Az állat neve nem a színére utal, mert korántsem fekete: csupán a szája olyan belülről, mint a tinta, amúgy a legtöbb mamba sötét olíva zöld, szürkésbarna vagy metálszürke színű.

A fekete mamba mérge főleg neurotoxint tartalmaz, amely gyorsan felszívódva blokkolja az izomidegi kapcsolódásokat, így tartós bénulást okoz – akit megmart, az légzőizmainak bénulása miatt, fulladástól hal meg. A méreg ellen hatásos, többvegyületű antiszérumot a Dél-Afrikai Orvosi Kutatóintézet fejlesztette ki, amit ha időben beadnak, az áldozatok 99%-a túléli a támadást, minden komplikáció nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.