Orvosmeteorológia

Mitől fájhat a fejünk ma?

Szombaton 10 fokot esett a hőmérséklet, az erős hidegfront után vasárnap pedig a magasban már melegedés kezdődik. Hogy hat ez az emberi szervezetre?

2014.03.16 06:30ma.hu

Melegfronti hatással kell számolni. Sokaknál előfordulhat fejfájás, migrén, fáradékonyság, ingadozhat a vérnyomás. Hosszabbá válik a reakcióidő. A szeles idő többeknél ingerlékenységet, idegességet válthat ki - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Ráadásul, a 10-ével kezdődő hét elején kis mértékben erősödött a pollenterhelés. Az elkövetkező napokban az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék mellett már helyenként a nyár és a kőris pollenkoncentrációja is elérheti a magas szintet.Jelen van még a levegőben a mogyoró és a szil virágpora, mennyiségük esetenként elérheti a tüneteket okozó szintet. A juhar és a fűz pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is jellemzően az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák koncentrációja általában alacsony szintű, de helyenként elérheti a tüneteket okozó szintet is.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig

A változóan felhős idő mellett minden nap kisüt hosszabb-rövidebb időszakra a nap, de kis mennyiségű esőre, záporra is számítani kell. Kedden lesz a legkisebb, szerdán a legnagyobb esélye a csapadék kialakulásának.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4, 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 15, 21 fokról 12, 17 fokig csökken

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2014. március 14. 10,5 °C +5,4 °C

Mint ismeretes, 1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 20,8 °C (1957) legalacsonyabb hőmérséklet: -9,5 °C (1883) volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.