Fejfájás

A migrénesek agyszerkezete eltér a miénktől

Szerkezeti különbségek mutathatók ki a migrénes betegek és az egészséges emberek agya között - állítja meg egy dán tanulmány.

2013.08.29 15:59MTI

A Neurology című szaklapban megjelent írásban húsz különböző kutatás adatait elemezték dán tudósok - adta hírül a BBC. A migrénesek agyának fehérállományában elváltozásokat és apró károsodásokat fedeztek fel, azonban az eltérések okai és hatásai egyelőre nem ismeretesek. A tudósok szerint újabb kutatások szükségesek a felfedezés magyarázatához.

A tanulmányok mágneses rezonanciás képalkotó eljárással készült agyi felvételeit Messoud Ashina, a Koppenhágai Egyetem ideggyógyásza elemezte. Az egészséges személyekhez képest a migrénesek leletein gyakoribbak voltak a fehérállomány rendellenességei és a szélütésszerű károsodások, mindenekelőtt azoknál a betegeknél, akik migrénaurát, azaz káprázásjellegű látási zavart is tapasztaltak.

"A migrén összefüggést mutat az agy szerkezeti eltéréseivel, ám nem tudjuk, hogyan és miért" - magyarázta Ashina.

"Hosszú távú kutatások híján túl korai lenne még azt állítani, hogy a migréneseknél magas lenne agyszerkezeti és -működési zavarok későbbi kialakulásának kockázata" - kommentálta a tanulmányt Fayyaz Ahmed, a brit Fejfájás-kutatási Társaság elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.