Ahogy emelkedik a hőmérséklet

Még tovább terjedhet a malária

Az Etiópia és Kolumbia magasan fekvő, sűrűn lakott vidékein végzett vizsgálatok azt mutatták, az emelkedő hőmérséklet összefügg a maláriás megbetegedések magasabb számával.

2014.03.07 14:55MTI
freedigitalphotos.net

A nemzetközi kutatócsoport a nyugat-kolumbiai Antioquia megye 124 településén 1990 és 2205 között, a közép-etiópiai Debre Zeit város környékének 159 körzetében 1993 és 2005 között vizsgálta meg a szúnyogok terjesztette kór esetszámának alakulását.

Melegebb években emelkedett a fertőzöttek száma, hűvösebb esztendőkben csökkent.

Ez arra utal, hogy az éghajlat melegedésével a fennsíkok lakossága nagyobb mértékben lesz kitéve a fertőzés kockázatának - magyarázta Mercedes Pascual, a Michigani Egyetem munkatársa, a kutatás résztvevője.

A fennsíkok népére azért különösen veszélyes a malária, mert immunrendszerük nem vértezte fel őket a kór ellen - közölte Menno Bouma, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének (LSTHM) munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Az elsősorban trópusi éghajlaton terjedő betegségben 2012-ben a világon körülbelül 627 ezren haltak meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Afrikában percenként meghal egy gyermek maláriában.

A szúnyogcsípés ellen hálóval és rovarirtóval lehet védekezni, ezenkívül léteznek orvosságok is a malária megelőzésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.