Semmi nem állíthatja meg?

A malária gyógyszerekre rezisztens változata terjed Délkelet-Ázsiában

Noha a betegség Afrikában szedi a legtöbb áldozatát, a Mekong-folyó mentén lakó népek körében alakult ki a legkomolyabb fenyegetést jelentő változata.

2013.11.14 10:30MTI

Az artemisinin nevű szer az elmúlt évtizedben negyedével csökkentette a betegek számát. Ám ugyanebben az időszakban alakult ki a kórokozó gyógyszerre rezisztens változata is Thaiföld Mianmarral és Kambodzsával közös határa mentén.

Felbukkant Dél-Vietnamban és feltehetően létezik Laosz déli részén is - mondta Nick White, a Thaiföldön működő Mahidol Oxford Trópusi Orvosi Kutatóközpont szakembere. A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában tartott konferencián azt is elmondta, nincs új, alternatív maláriagyógyszer a láthatáron. A szúnyogok által terjesztett betegség évente több mint 600 ezer ember halálát okozza a világon.

A gyógyszerrezisztens malária leginkább Mianmart fenyegeti. Az ország 55 milliós lakosságának mintegy 70 százaléka él a malária sújtotta területeken, az itt történt fertőzések és halálozások a Mekong-vidék összes maláriás esetének háromnegyedét teszik ki egy jelentés szerint, amelyet szintén a konferencián hoztak nyilvánosságra.

White elmondta: a betegség gyógyszernek ellenálló változatát az ország keleti, középső és déli részéből jelentették, és nem tudni, elérte-e már az északnyugati területeket, ahol Mianmar India sűrűn lakott vidékével határos. Úgy vélte, ha Indiában is terjedni kezd a járvány, nem lesznek képesek megállítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.