Bírósági határozat

Nem gyógyszer, forgalmazható az e-cigarettapatron - de börtönnel büntetik

A pert indító kisvállalkozót 2012-ben bírságolta meg a NAV, mondván, nem rendelkezett gyógyszer-forgalmazási engedéllyel a nikotinos patronok árusításához.

2014.03.07 07:45MTI
Forrás: Facebook

Megszületett az első jogerős döntés arról, hogy nem minősül gyógyszernek az elektromos cigaretták patronja, vagyis szabadon árulható, az egészségügyi kormányzat szerint azonban egyedi döntésről van szó, a tiltás marad, a szabályszegőket börtön fenyegeti - írja a Népszabadság.

Az újság pénteki cikke szerint tévesen sorolta a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság az e-cigarettapatront a gyógyszertörvény hatálya alá tartozó termékek körébe a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság jogerős határozata alapján.

A pert indító kisvállalkozót 2012-ben bírságolta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mondván, nem rendelkezett gyógyszer-forgalmazási engedéllyel a nikotinos patronok árusításához. A NAV ebben az egészségügyi államtitkárság, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) korábbi állásfoglalására támaszkodott, amely szerint a termékre a gyógyszertörvény vonatkozik.

A kisvállalkozó fellebbezett, mire a kerületi bíróság most jogerősen megsemmisítette az adóhivatal határozatát, kimondva, hogy az e-cigaretta árusítható az OGYI minősítése nélkül is, a vállalkozónak pedig visszajárnak az elkobzott patronok és az akkor kiszabott bírság is.

A bíróságok a korábbi eljárásokban rendre az adóhatóságnak adtak igazat.

Az egészségügyi államtitkárság szerint azonban nem született precedensértékű döntés. Érvelésük szerint a bírósági döntések csak az adott adóhatósági eljárásra vonatkoznak - írja az újság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.