Visszatérő arcüreggyulladást is okozhat

Viszketés vagy horkolás figyelmeztet az orrsövényferdülésre

Visszatérő arcüreggyulladást, gyakori légúti fertőzéseket és horkolást is okozhat az orrsövényferdülés, ami a két orrüreget egymástól elválasztó csontos-porcos rész deformálódását jelenti.

2014.03.04 10:29ma.hu

Kialakulásának okai

A jobb és bal orrüreget egymástól elválasztó orrsövény egy porcból és csontból álló, nyálkahártyával fedett lemez. A fejlődés során a porcos és a csontos rész nem egyenlő ütemben növekszik, így gyakorlatilag nincs olyan ember, akinél ne beszélhetnénk valamilyen fokú orrsövényferdülésről. A növekedési eltérés mellett orrsövényferdülést okozhat még az orrot ért trauma, ütés is.

A két rész kialakulásánál kialakult ferdülés lehet egészen enyhe, vagy nagyobb mértékű, akár teljesen el is zárhatja a jobb vagy a bal orrüreget. Következtében az arcüreg szellőzése és az orrlégzés nehezítetté válhat, ez pedig egy sor kellemetlen tünet, szövődmény megjelenését vonhatja maga után.

Fotó: freedigitalphotos.net

Tünetek és szövődmények

Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy az elhúzódó orrdugulás, orrváladékozás mellett az orrsövényferdülésre gyakran a visszatérő arcüreggyulladás hívja fel a figyelmet, de gondolni kell rá a gyakori középfülgyulladások, vagy horkolás kivizsgálása során is. A gátolt orrlégzés helyett alkalmazott szájlégzés légúti fertőzésekre, garat- és gégehurutra is hajlamosíthat. Orrsövényferdülés jele lehet az orrhangú beszéd is, de az eltérés sokszor szabad szemmel is látható: lehet az egész orr tengelye ferde, vagy a sövény alsó éle valamelyik orrnyílásban aszimmetrikusan megjelenik.

Vizsgálatok és műtét

Az orrsövény alaki eltéréseit fül-orr-gégészeti vizsgálat részeként, orrtükrözéssel lehet diagnosztizálni. Az orrtükri kép hasznos kiegészítői a képalkotó eljárások, mint az orr- és orrmelléküreg-röntgen, az orrüreg hátsó részeinek áttekintésére is alkalmas endoszkópos, esetleg CT-vizsgálat – sorolja a szakorvos.

Az orrsövényferdülés műtéti úton kezelhető. Az orrsövényműtétet felnőtt korban szokás elvégezni, akkor, amikor a csontos és a porcos orrsövény már teljesen kifejlődött, további alak- és méretváltozás már nem várható. A műtét korábban az elferdült orrsövény eltávolításából, manapság endoszkóp és speciális műszerek birtokában a deformálódott porcos vagy csontos szakasz megfelelő helyzetbe igazításából áll. Sikeres műtétet követően az orrlégzés helyreáll, az orrsövényferdülés okozta tünetek megszűnnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.