Nemcsak jólesik, más haszna is van a szexnek

Félre a fejfájással: 9 ok, amiért igenis jó szexelni!

Aligha kell magyarázni, hogy egy meghitt együttlét a szerelmünkkel mennyire felfrissít testileg és lelkileg is. De vajon tudjuk-e, milyen további pozitív hatásai vannak a szeretkezésnek?

2014.02.26 15:29ma.hu

1. Javítja a memóriát

Ha legközelebb a kedvesed azt mondja, nincs kedve a szeretkezéshez, talán érdemes emlékeztetni rá, hogy a szex javítja az agyműködést. Egereken végzett kísérletekben a tudósok felfedezték, hogy a szerelem aktiválja a neuronok termelődését a hippocampusban, az agy azon részében, amely a hosszútávú memóriáért felelős. A Marylandi Egyetem kutatói ráadásul megállapították, hogy amikor az egereknek megakadályozták a szexuális aktusokat, az egy idő után az intelligenciájuk hanyatlásához vezetett.

2. A szextől fiatalabbnak nézel ki

Dr. David Weeks, a Royal Edinburgh-i Kórház klinikai neuropszichológusa rámutatott, hogy az aktív szerelmi életet élő férfiak és nők még idősebb korban is átlagosan 5-7 évvel fiatalabbnak néztek ki a valós koruknál. Ehhez ráadásul nem is szükséges minden nap szexelni, a minőség legalább olyan fontos, mint a mennyiség, így az öregedés ellen csak annyit kell tenni, hogy igazán érzelemdús ölelkezésekkel kényeztessük egymást.

3. Fitten tart

Már eddig is elfogadott tény volt, de egy friss, januárban elvégzett kanadai tanulmány igazolta, hogy 30-60 percnyi kiadós szex több kalóriát éget, mint ugyanannyi idő séta a futópadon. A vizsgálatban 21, 18 és 35 év közti pár szexuális aktivitását mérték, a csuklójukra erősített karszalag rögzítette az aktusok intenzitását és a kalóriaégetést. A felmérés szerint egy átlagos szex 25 percig tart, a férfiak 100, a nők pedig 69 kalóriát égettek - ez megfelel egy páros teniszjátszmának, vagy 20 percnyi gyaloglásnak egy enyhe emelkedőn, egy 33 perces golfozásnak vagy egy 40 perces jógaedzésnek.

4. Férfiaknál csökkenti a rák kockázatát

A Nottinghami Egyetem statisztikái alapján kijelenthető, hogy - főleg idősebb korban - alacsonyabb volt a prosztatarák kockázata azoknál a férfiaknál, akik rendszeres nemi életet éltek. A tanulmányban 840 férfi szexuális szokásait elemezték, eszerint aki havonta legalább 10 alkalommal a csúcsra jut 50 éves kora fölött is, annak jelentősen csökkent a prosztatarák veszélye.

Fotó: freedigitalphotos.net

5. Elmulasztja a fejfájást

Bár ez az egyik leggyakoribb kifogás a szex ellen, valójában ponthogy ezzel lehet a legjobban a fejfájást. Az ok rendkívül egyszerű: az orgazmus annyira felerősíti az agyi vérkeringést, hogy az jó hatással lesz a fejfájás ellen. A kérdés már csak az, hogy az orgazmusig hogyan lehet kibírni a migrént, de egy igazán jó szerető képes addig is elterelni a figyelmet.

6. Javítja a kedélyállapotot

A Nyugat-Skóciai Egyetem pszichológia professzora, Stuart Brody szerint nem véletlen, hogy egy szexuális szokásokat kutató tanulmány szerint az egyedülálló, nem, vagy csak ritkán szexelő nők sokkal depressziósabbnak érezték magukat, mint a szexuálisan aktívak. A szakember szerint a spermában található hormonok felszívódása a felelős a nők hangulatának javításáért - bár arra nem tért ki, hogy az óvszerrel védekezők esetében mi a kedélyjavulás magyarázata. Az viszont egyértelmű, hogy a rendszeres szex stresszoldó hatású, ráadásul aki legalább kéthetente egyszer ágyba bújt a partnerével, egy kísérletben jobban tudta kezelni a nyilvános szónoklás okozta stresszhelyzetet és feszült helyzetben is kevésbé emelkedett meg a vérnyomása.

7. Erősíti az önbecsülést

A Texasi Egyetem egyik felméréséből kiderült, hogy azok az emberek, akiknek rendszeresen van részük szexben, jobban elfogadják a saját testüket.

8. Megakadályozza a szívinfarktust

Bár számos történet kering arról, hogy némelyek szex közben kaptak szívrohamot, valójában több tanulmány is utal rá, hogy a szex épphogy csökkenti az infarktus rizikóját. A Belfasti Queen Egyetem kutatásából az derült ki, hogy heti három szex a szívroham vagy a stroke kockázatát felére csökkenti. Egy Izraeli tanulmány is ezt igazolja, heti két orgazmus után a nők 30 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek szívbetegségben, mint azok, akik nem szexeltek vagy nem élték át az orgazmust.

9. Jobban indul a nap

Azok az emberek, akik reggel egy kis ölelkezéssel indították a napot, sokkal optimistábban élték meg a további órákat, ráadásul az immunrendszerük is erősebb volt, mint azoknak, akik inkább egy kis extra szundi mellett döntöttek. A reggeli szex hangulata egész nap elkísérte a kísérletben részt vevő felnőtteket, és talán nem meglepő, hogy a következő éjszakára is jó hatással volt a napközbeni feldobottság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.