Javukat már kiirtottuk

Kevesebb cápatámadás, de több halálos kimenetelű

Öt éve a legalacsonyabb szintre süllyedt tavaly a cápatámadások száma világszerte, ám a halállal végződő esetek száma az elmúlt években tapasztalt átlagos hatról tízre növekedett.

2014.02.20 06:30MTI

Világszerte 72 cápatámadást regisztráltak tavaly és ezek közül a legtöbb, összesen 23 Floridában, illetve 13 a Hawaii-szigeteken történt - tette közzé a 2013-as összesített adatokat a Floridai Egyetem cápatámadásokat regisztráló egysége.

A halállal végződő tíz eset közül kettő Ausztráliában, további kettő pedig a Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigeténél történt.

Brazília, Hawaii, Jamaica, Új-Zéland, Dél-Afrika és a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Diego Garcia-korallzátony vizeiben is egy-egy halálos kimenetelű cápatámadás történt. A tavaly Maui partjainál bekövetkezett tragédia előtt 2004-ben halt meg legutóbb cápatámadásban megsérült áldozat a Hawaii-szigeteken.

2012-ben összesen 81 cápatámadást regisztráltak világszerte és ebből hét volt halálos kimenetelű. Az egyetem jelentése kizárólag a nem provokált támadásokat veszi számba, vagyis figyelmen kívül hagyja a kutatási- és halászbaleseteket.

A 2012-es jelentést összeállító George Burgess szerint a cápatámadások éves számának hullámzása visszavezethető az olyan tényezőkre, mint a gazdasági fejlődés és a melegebb hőmérséklet, amely nagyobb számú embert csalogat a partokra.

A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy míg 2013-ban tíz ember halt meg cápatámadás következtében, addig évente 30-70 millió cápát gyilkolnak le, elsősorban kereskedelemi célú halászat során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.