Spanyolország

Egy akadályon már túljutott az abortusz tervezett szigorítása

Egy parlamenti akadályon már túljutott az abortusztörvény tervezett szigorítása Spanyolországban.

2014.02.12 07:07MTI
freedigitalphotos.net

A madridi képviselőház kedd éjfél előtt titkos szavazással elutasította az ellenzéki szocialisták indítványát, hogy vonják vissza a szigorításokat tartalmazó, a konzervatív kormány által előterjesztett javaslatot. Hírügynökségi jelentések szerint 183 képviselő a szigorítások mellett, 151 pedig ellenük szavazott.

Az abortusz szigorításáról szóló törvénymódosításról még szavaznia kell a parlamentnek, a konzervatív kormánytöbbség miatt azonban szinte bizonyos, hogy a törvényhozásban zöld jelzést kap a javaslat.

Mariano Rajoy konzervatív kormányfő már a 2011-es parlamenti választások idején kilátásba helyezte, hogy visszavonja az előző, szocialista kormányzat alatt bevezetett lazításokat az abortusz szabályozásában. 2010-ben olyan szabályozást fogadott el az akkori kormány, amely a 14. hétig engedélyezi a terhességmegszakítást.

Az anyát fenyegető egészségügyi veszély vagy a magzat súlyos fejlődési rendellenessége esetén a 22. hétig engedélyezett az abortusz. Fiatal lányok 16. életévüktől szülői engedély nélkül kérhetik a terhesség megszakítását. A parlamentben abszolút többséggel rendelkező Néppárt kormányszinten már elfogadta a tervezett módosítást.

A szigorítások értelmében a magzat fejlődési rendellenessége esetén csak akkor adnának engedélyt a terhesség megszakítására, ha a magzat károsodását két orvos is megerősíti külön vizsgálattal.

Nemi erőszak esetén az abortusz előfeltétele lenne az idejében megtett feljelentés. Fiatalkorúak terhességének megszakításához pedig a szülők beleegyezésére is szükség volna. Mindezzel szigorúbb feltételeket szabnának az abortusznak, mint az 1985 előtti szabályozás volt, amelyet a 2010-es törvénnyel reformáltak meg.

A közvélemény-kutatások szerint a spanyolok nagy többsége elutasítja az abortusztörvény szigorítását. Egy legutóbbi felmérés szerint a lakosság 73,3 százaléka ellenzi a kormány tervét. A 18 és 29 év közötti fiatalok körében még magasabb, 84,3 százalék az elutasítás aránya.

Az ellenzék, civil mozgalmak és nőjogi szervezetek hevesen tiltakoznak a szigorítás ellen. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) közölte, hogy szükség esetén kész az alkotmánybírósághoz fordulni. Február elején Madridban és más spanyol városokban is tízezrek tüntette a tervezett szigorítások ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.