Jobban kellene figyelni

A nőknél minden korosztályban nagyobb az agyvérzés kockázata

A nőknél minden korosztályban nagyobb az agyi katasztrófák kockázata, mint a férfiaknál, és gondosabban kellene vigyázniuk vérnyomásukra.

2014.02.07 17:42MTI
freedigitalphotos.net

A nőknél magasabb az agyi érkatasztrófa olyan rizikófaktorainak előfordulása is, mint a migrén, a depresszió, cukorbetegség és a szívritmuszavar – mutatott rá az Amerikai Kardiológus Társaság.

A nők esetében az agyi katasztrófák jelentik a harmadik leggyakoribb halálokot a szívbetegségek és a rák után, míg a férfiaknál az ötödik helyen állnak. A nőknél a terhesség és a hormontartalmú tabletták, például a fogamzásgátló szerek külön kockázatot jelentenek – hangsúlyozta Cheryl Bushnell, az észak-karolinai Winston-Salemben működő Wake Forest Egyetem orvosi karának neurológia segédprofesszora, a Stroke című orvosi folyóiratban csütörtökön megjelent ajánlásokat kidolgozó csapat vezetője.

Az ajánlások hangsúlyozzák a rendszeres vérnyomásmérés fontosságát, főként fiatal nőknél, elsősorban fogamzásgátlók szedése és terhesség előtt.

Az agyi katasztrófák tünetei a nőknél ugyanazok, mint a férfiaknál: a kar váratlan zsibbadása vagy gyengesége, szóformálási zavarok és beszédértési nehézségek.

Agyvérzés akkor történik, amikor vérrög zárja el az agyat ellátó éret, vagy meghasad az ér. A jelenség agyi szövetek pusztulását okozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.