Kanadai kutatók jelentették be

A drogfüggőknél is használnak a HIV-gyógyszerek

Az intravénás droghasználók számára ugyanolyan hasznosak a HIV-gyógyszerek, mint a szexuális vagy egyéb úton megfertőződött embereknél - jelentették be kanadai kutatók a vasárnap kezdődött nemzetközi AIDS-konferencián Mexikóvárosban.

2008.08.04 15:00MTI

Korábban több jelentés arról számolt be, hogy a drogokat intravénás úton használó fertőzötteknél - szociális instabilitásuk miatt - kevésbé eredményes a HIV-gyógyszerek használata. Ezért sok helyen a droghasználóknak kisebb eséllyel írják fel az életmentő szereket. 

Julio Montaner és munkatársainak tanulmánya azonban ellentmond a közkeletű vélekedésnek. Montaner és munkatársai vizsgálatában kanadai klinikákon 1996 és 2006 között 3116 páciens vett részt, akiknek közel harminc százaléka (915 ember) intravénás droghasználó volt. Mindannyian nagy hatékonyságú antiretrovirális terápiában (HAART) részesültek, az úgynevezett gyógyszerkoktélt kapták, amely alacsonyan tartja a HIV-vírusok számát, ám teljes gyógyulást nem ígér. 

Öt év elteltével a tanulmányban részt vevő intravénás droghasználók 26 százaléka, a más úton megfertőződötteknek 22 százaléka halt meg. Ez a különbség nem szignifikáns - mondta Montaner. A további elemzés során figyelembe vették az életkort, a nemet, a diagnózis időpontját és még több tényezőt, ám az arányon ezek nem változtattak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.